Dijital alışkanlıklar restoranda yemek yeme süresini 10 yılda 50 dakika uzattı [Dijital'15]

Dijital alışkanlıklar restoranda yemek yeme süresini 10 yılda 50 dakika uzattı [Dijital'15]

Metin Kahraman Webrazzi Dijital15 Webrazzi Dijital15'te Monitera.com kurucu ortağı Metin Kahraman bir ürün veya hizmetten bahsetmek yerine farklı bir yaklaşımla dijital dünyanın sosyal hayatımızdaki etkisine değindi.

Metin Kahraman, konuşmasına Dünya Satranç Şampiyonu Garri Kasparov'un IBM'in yapay zeka bilgisayarı Deep Blue ile mücadelesine değinerek başladı. Yapay zekaların giderek güçlendiği ama hali hazırdaki dijital dünyanın özellikle akıllı telefonlarla davranışlarımızı ciddi bir şekilde etkilediğinin altını çizdi.

2010'da restoranda yemek yemek sürelerinin 1 saat 5 dakika olduğunu ama 2014'te bu sürenin 1 saat 55 dakikaya uzadığını söyleyen Metin Kahraman, bu araştırmadan şu bilgileri paylaştı;

  • Sipariş verme süresi 8 dakikadan 21 dakikaya çıktı. Çünkü ilk önce kablosuz ağ (wi-fi) şifresini soruyoruz, konum tabanlı bir uygulamadan yerimizi işaretliyoruz ve fotoğraf çekiyoruz.
  • Müşterilerin yarısı 3 dakika içinde yemeğin fotoğrafını çekiyor.
  • Müşterilerin 1/3'i ortalama 4 dakika içinde yemeğin ve kendisinin fotoğrafını çekiyor.
  • Hesap ödeyip çıkma süresi 5 dakikadan 35 dakikaya çıktı. Çünkü paylaştığımız fotoğraflara gelen beğenilere bakıp yorumlara evap vermekle ilgileniyoruz.
  • Nihayet restorandan çıkıyoruz ama bu esnada da müşterilerin yüzde 20'si bir başkasıyla çarpışıyor.

Özetle bugünün dijital dünyasında ciddi bir etkileşim halinde olduğumuzu ifade eden Metin Kahraman, karar verme süreçlerimizin de bu değişimden etkilendiğini söyledi. Bize düşense bu değişimi kendi lehimize kullanabilmek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.