Akıllı saat yarışının galibi kim olacak?

Akıllı saat yarışının galibi kim olacak?

2014 yılı sonunda piyasaya sunulduğu Haziran ayından itibaren, 720 bin adet Android Wear tabanlı akıllı saatin sevkiyatının yapıldığı tahmin ediliyordu. Bugünse Google Play Store'da Android Wear uygulamasının, bir milyon indirilme sayısını geride bıraktığı görülüyor. Kabaca bir hesapla veriler, Android tabanlı akıllı saatlerin geçen iki aylık sürede yaklaşık yüzde 50 oranında büyüdüğünü gösteriyor. MWC 15'te birçok üreticinin, giyilebilir teknolojiler alanına yönelmesiyle ağırlığı iyice hissedilen giyilebilir teknolojiler alanındaki bu büyümenin yıl boyunca sürebileceğini gösteriyor.

Peki onlarca marka, yüzlerce model arasında, yarışı kim(ler) kazanacak? Açıkçası henüz emekleme aşamasındaki endüstri için bunun net sonucunu ön görmek zor, ancak kalabalığın içinde sivrilen ve Türkiye'de daha fazla şansa sahip olacağını ön gördüğümüz akıllı saatlerden bir derleme yaptık. Öne çıkanlar arasında yarışı kimin kazanacağı konusundaki tahminlere katılmak isterseniz, yazı sonundaki mini anketimize katılabilirsiniz. Listede görmediğiniz ve şansı olabileceğini düşündüğünüz diğer akıllı saat modellerini de yorumlarınızda paylaşabilirsiniz. 

LG Watch Urbane serisi

LG'nin MWC 2015’te lansmanını yaptığı ve iki farklı modelden oluşan LG Watch Urbane serisi yuvarlak hatları ve metal çerçevesiyle klasik bir görünüme sahip. Modellerden ilki, LG'nin Android tabanlı bir önceki akıllı saati G Watch R'ın klasik tasarımla yeniden yorumlanmış haliyken, LG Watch Urbane LTE adındaki ikinci model premium segmente hitap ediyor. Dünyanın LTE ve NFC teknolojilerini bir arada sunan ilk akıllı saati olma iddiasındaki LG Watch Urbane LTE, işletim sistemi olarak LG'nin webOS tabanlı giyilebilir platformunu kullanıyor.

lg watch urbaneTelefondan bağımsız olarak çalışan LG Watch Urbane LTE, VoLTE çağrısı ve veri alışverişi yapabiliyor. LTE bas-konuş özelliğine sahip cihaz, bu özelliğiyle bir walkie-talkie gibi davranıyor. Dokunmatik ekranından kontrol edilen uygulamalar arasında gezinirken kullanıcı dairesel bir eksende ilerliyor.

MWC2015_03 (2)Deri ve metal olmak üzere iki kordon seçeneği sunan cihazlardan LTE versiyonu, büyük görünümüyle daha çok erkek kullanıcıları hedefliyor. 4G uyumlu LTE modelinin telefondan bağımsız olması, ayrı bir internet paketi almanızı gerektiriyor. Birkaç ay içinde piyasaya sunulması planlanan cihazın fiyatı henüz açıklanmadı. 

Teknik özellikler

  • 1.3-inch POLED ekran
  • 320×320 piksel çözünürlük
  • 1.2GHz Qualcomm Snapdragon 400 işlemci
  • 1GB RAM
  • 4GB depolama kapasitesi
  • 700mAh pil
  • Bluetooth 4.0

Huawei Watch

LG gibi klasik görünümlü ve oval hatlara sahip bir akıllı saatle yarışa katılan Huawei'nin ürünü Huawei Watch Android Wear tabanlı. Android 4.3 ve ileri sürümüyle çalışan cihazla telefonunuza gelen SMS, e-posta ve çağrıları yanıtlamanıza izin veriyor. Cihazın sensörleriyle sağlık ve fitness ölçümleri yapmak da mümkün.

Huawei+Watch-HQ+photos-Standard-Black

130 farklı komponent kullanılarak üretilen Huawei Watch, klasik görünümde olsa da paslanmaz çelik gövdesiyle hareketli bir yaşam biçimine de uyumlu. Huawei, cihazın pazardaki benzerlerine göre yüzde 40 daha dayanıklı olduğunu iddia ediyor. Öne çıkan diğer özelliklerse, mıknatıslı şarj ünitesi, farklı renk seçenekleri ve kişiselleştirilebilir arayüz. 20 ülkede, (henüz belirtilmeyen bir tarihte) piyasaya sunulacak olan cihazın satış fiyatı henüz açıklanmadı.

Teknik özellikler:

  • 1,4 inç ekran
  • 400x400 piksel çözünürlük
  •  1,2 Ghz işlemci
  • 512 MB RAM
  • 4GB depolama kapasitesi
  • Bluetooth 4.1

Pebble Time

Geçtiğimiz hafta, sanıyoruz geleneği bozmamamak için, Kickstarter kampanyasıyla işe başlayan Pebble, yeni akıllı saati Pebble Time'ın 500 bin dolarlık fon hedefine 17 dakikada ulaşmasıyla adından söz ettirdi. MWC 15'te sergilenen Pebble Time, LCD veya OLED ekrana göre daha enerji tüketen e-mürekkep ekranı sayesinde, tek şarjla yedi güne kadar kullanılabiliyor.

pebble time akilli saatHalefinden yüzde 20 daha ince olan cihaz, yumuşak silikondan yapılmış, farklı renk ve doku seçeneklerine sahip, değiştirilebilir kayışlarla geliyor. Paslanmaz çelik gövde, çizilmeyi engelleyen Gorilla Glass ekran özellikleriyle birlikte kullanımı oldukça rahat bir cihaz. Pebble Time su geçirmiyor ve sesli komutlar/yanıtlar göndermenizi sağlayan mikrofonu var. 199 dolardan başlayan fiyatlarla piyasaya sunulacak olan cihaz hem iOS hem de Android telefonlarla uyumlu.

Pebble Time Steel

pebbel time steel

Pebble'ın bugün tanıttığı yeni akıllı saati, evet aynı fikirdeyiz, görünüşte Apple Watch'a benzerliğiyle dikkat çekiyor. Saatin teknik özelliklerinin Pebble Time ile aynı olduğunu söyleyen şirket, Pebble Time Steel'de farklı olarak paslanmaz çelik gövde ve deri kordon kullanmış. Cihazın şarj süresinin 10 güne çıkabileceği de not ediliyor. Pebble Time'ın Kickstarter kampanyasını destekleyenler Pebble Time Steel'i almak için de başvurabiliyor. Cihazla ilgili daha fazla detay için linki takip edebilirsiniz.

Samsung Gear S

samsung gear s

Samsung, akıllı saatler konusundaki iddiasını geçtiğimiz Eylül ayı başında tanıttığı Samsung Gear S, Tizen giyilebilir platformunu kullanıyor. Kavisli tasarıma sahip, 2 inçlik AMOLED ekran ve esnek bir kayıştan oluşan Samsung Gear S, Bluetooth ve Wi-Fi’a ek olarak 3G bağlantı özelliğine de sahip. Kullanıcıların telefonlarından gelen bildirim, mesaj ve çağrılarla etkileşime geçmesini sağlayan Gear S, Samsung'un sesli komut sistemi S Voice'i destekliyor. Sağlık ve fitness verilerini de toplayan Gear S bunu entegre GPS'i ve S Health özellikleriyle destekliyor. Gear S ayrı SIM karta sahip. Cihaz Türkiye'de 999 liradan satışa sunulmuştu.

Teknik Özellikler: 

  • 2.0 inç Super AMOLED ekran
  • 360 x 480 piksel çözünürlük
  • 512 MB RAM
  • 4 GB depolama kapasitesi
  • 300 mAh pil

Asus Zenwatch

Asusu'un giyilebilir teknolojiler alanındaki ilk ürünü Asus ZenWatch geçtiğimiz Eylül ayında tanıtılmıştı. Android Wear tabanlı cihaz, kavisli ekran ve dikişli deri kayışıyla sade ve şık bir görünüme sahip. Android 4.3 ve daha üst sürümlerle çalışan tüm akıllı telefonlarla uyumlu Asus ZenWatch, Asus'un ZenUI mobil kullanıcı arayüzüyle geliyor. Bu, cihazın Asus telefonlardaki ZenUI Do It Later hatırlatıcısı gibi farklı ZenUI uygulamalarıyla uyumlu şekilde çalışmasını sağlıyor.

ASUS_ZenWatch_03

Birçok akıllı saat gibi telefonunuzdaki bildirimleri vs. almanızı sağlayan ZenWatch, remote camera özelliğiyle kullanıcılara telefon kameralarının vizörünü saatlerinden görüntüleme imkânı sunuyor. Cihaz, çoklu sensörleriyle sağlık ve fitness amaçlı da kullanılıyor. ABD'de 199 dolardan piyasaya sunulan cihazın Türkiye'de piyasaya çıkış tarihi ve satış fiyatı henüz açıklanmadı.

Teknik özellikleri:

  • 1.63 inç AMOLED ekran
  • 320 x 320 piksel çözünürlük
  • 1.2GHz Snapdragon 400 işlemci
  • 512MB RAM
  • 4GB depolama kapasitesi
  • Bluetooth 4.0

Apple Watch

Apple Watch standart, sport ve edition olmak üzere üç farklı modelle geliyor. Her bir model için ayrı materyaller ve renkler kullanan Apple, fiyatlamada da önemli bir farklılığa gidebilir.

iOS tabanlı cihazın, uygulamalar açısından ilk etapta iPhone'a bağımlılığı dikkat çekiyor. Zira Apple Watch SDK'sı geliştiriciler açısından ciddi kısıtlamalar içeriyor.

apple watch edition

Safir camla gelen saatin ayar kolunu digital crown adıyla yeniden yorumlayan Apple, küçük ekranda kullanıcı deneyimini iyileştirmeye yönelik yaklaşımını geçtiğimiz Eylül ayındaki lansman etkinliğinde uzun uzun anlatmıştı.Apple'ın bu özel deneyim için Watch'ı 349 dolardan başlayan fiyatlarla piyasaya sunulması bekleniyor.

Apple Watch'ın Nisan ayı sonunda ABD dışı pazarlarda dahil olmak üzere piyasaya sunulacak olması, akıllı saatlerin akıllı telefonlar gibi ana akım hale gelmesi için çok uzun süre beklemeyeceğimizi gösteriyor. Geri sayım sürerken, endüstride köşeler, ana teknoloji üreticileri tarafından bir bir tutuluyor. Sırada "doğru zamanı" bekleyen İsviçreli tanınmış saat üreticileri ve moda markaları var.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.