Qualcomm, ses dalgalarıyla parmak izini üç boyutlu olarak tarayan Sense ID teknolojisini tanıttı

Qualcomm, ses dalgalarıyla parmak izini üç boyutlu olarak tarayan Sense ID teknolojisini tanıttı

Dünyanın en büyük mobil çip üreticilerinden biri olarak tanınan Qualcomm, parmak izi doğrulama teknolojilerinde oldukça iddialı bir yenilikle karşımızda. Şirketin bugün MWC 15'te tanıttığı Snapdragon Sense ID adı verilen teknolojisi, parmak izini tararken ultrason ses dalgalarını kullanıyor ve böylelikle parmak izinin üç boyutlu olarak haritalanmasını sağlıyor.

Qualcomm Snapdragon Sense ID ile, Apple Touch ID ve Galaxy S6 ile iyileştirilen özellikleriyle Samsung'un iki boyutlu parmak izi tarayıcılarına göre daha güvenli bir kimlik doğrulama sunma iddiasında. Zira, piyasadaki en güvenli parmak izi sensörlerinden biri olan Apple'ın Touch ID teknolojisinin hack'lenmesi çok zor olsa da imkansız değil. (Güvenlik şirketlerinden Lookout'un iPhone 6'nın satışa sunulmasından kısa bir süre sonra Touch ID'yi nasıl hack'lediğini görmek için linki takip edebilirsiniz.)

Qualcomm'un teknolojisiyse parmak izindeki, çukurları ve tümsekleri algılayarak izin çok daha detaylı bir şekilde kopyalanmasını sağlıyor. Snapdragon Sense ID böylelikle rakiplerine göre daha doğru bir şekilde kimlik tespiti yapabiliyor.

Parmak izinin ses dalgaları yardımıyla kopyalanması cihazın tasarımı konusundaki belirli kısıtlamaların da ortadan kalmasını sağlıyor. Cam, alüminyum, paslanmaz çelik, safir ve plastik gibi maddelerden etkilenmeyecek şekilde geliştirilen Snapdragon Sense ID, böylelikle üreticilerin farklı tasarım biçimlerini denemelerine izin veriyor.

Qualcomm sense ID 2

Qualcomm, 2015'in ikinci yarısından itibaren Sense ID teknolojisini kullanan cihazlar görmeye başlayacağımızı da söylüyor. Ancak bu cihazların Apple ya da Samsung imzalı olmayacağına kesin gözüyle bakabiliriz. Zira, Sense ID teknolojisi yalnızca Qualcomm'un Snapdragon mobil işlemcisini kullanan cihazlara uyarlanabiliyor.

Halihazırda Touch ID teknolojisini şirket içinde geliştiren Apple, işlemcilerini de kendisi üretiyor. Samsung ise yakın zamanda Qualcomm'la yollarını ayırarak, Galaxy S6 için kendi ürettiği Exynoss işlemcisini kullanmayı tercih etmişti. Yeni amiral gemisi One M9'u tanıtan HTC ise Snapdragon işlemci kullanan ana üreticilerden biri.

Snapdragon Sense ID, mobil cihazlarda ana akım hale gelmesi beklenen parmak iziyle kimlik doğrulama teknolojisinin gittiği yönü göstermesi açısından da önemli. Elbette, teknolojinin vaatlerini yerine getirip getiremediği, piyasaya sunulmasıyla netleşecek. Bu süreçte Apple ve Samsung tarafında da benzer yenilikleri bekleyebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.