Yeni yasa taslağı Amazon'un havadan sipariş sistemini engelleyecek

Yeni yasa taslağı Amazon'un havadan sipariş sistemini engelleyecek

amazon drone prime airAmerikan Federal Havacılık Kurumu (FAA) insansız hava araçları (drone) ile bir takım yeni kararlar aldı. Yeni yasa önerileri Amazon'un insansız hava araçlarıyla sipariş teslimatı yapmasına engel oluşturacak nitelikte.

Ticari amaçlı uçuşların özel bir pilot sertifikasına sahip olmasını şart koşan yasa tasarısı, uçul hızını da 100 mil/saat (161 km/saat) olarak sınırlandırıyor. Uçuşların yerden 500 feet (152.4 m) yükseklikte olması gerektiği de taslaktaki bir diğer madde.

Amazon'un Küresel Kamu Politikaları'ndan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Paul Misener, FAA'in taslak kararlarının bir iki yıl içinde uygulamaya konulabileceğini ama yine de Amazon'un Prime Air programının uygulanmasına engel olacağını söylüyor. Amazon, Prime Air ile müşterilerine yarım saat veya daha kısa sürede teslimat yapma planı yapıyordu. Söz konusu yasa taslağından memnun olmayan Misener, hem FAA'nin hızla süreci sonlandırmasını ve ihtiyaçlara dönük kararlar almasını bekliyor.

Bezos durumun farkındaAmazon CEO'su Jeff Bezos da Business Insider'ın Ignition adlı konferansında Prime Air işinin uygulamaya geçme süresini teknoloji değil regülasyonların belirleyeceğini söylemişti. Amazon, insansız hava araçlarıyla ilgili araştırmalarını regülasyonlar nedeniyle Birleşik Krallık'ta yapmak zorunda kaldığını da bir mektupla FAA'ya bildirmişti.

Sürecin ne zaman sonlanacağına dair soru işaretleri olsa da ticari insansız hava taşımacılığının yasallaşacağı kesin gibi. Zira bu konu sadece ABD'de tartışılmıyor. Fransız posta kurumu LaPoste da ‘drone’larla posta teslimatına başlayacağını duyurmuş, Singapur'da ise bir firma havadan servis yapmaya başlamıştı.  NASA ise 'drone'lar için trafik kontrol sistemi geliştirmeye çalışıyor.

Belki de asıl merak etmemiz gereken Türkiye'de bu sistemi ilk kimin uygulamak isteyeceği?

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.