Taksi uygulaması geliştiren Google, sürücüsüz araç geliştiren Uber'e karşı

Taksi uygulaması geliştiren Google, sürücüsüz araç geliştiren Uber'e karşı

Eski dostlar düşman mı oluyor, devler savaşı mı başlıyor? Google ve Uber birbirlerinin kuyusunu kazmaya başlamış gibi görünüyor. En azından, şirketler tarafından dün peşpeşe gelen haberlerin ilk düşündürdüğü şey bu.

Önce Google... Bloomberg'in özel haberine göre, Google, kendi araç çağırma/taksi uygulamasını geliştiriyor. Uygulamanın Google çalışanları tarafından halihazırda kullanıldığı söyleniyor ve Google'ın sürücüsüz araçlarıyla birlikte hayata geçirilmesi planlanıyor.

Konuya aşina olmayanlar için hatırlatalım, Google, bugüne kadar Uber'in en büyük destekçilerinden biri oldu. Google Ventures'ın tarihindeki en büyük yatırım, Ağustos 2013'te Uber'e yaptığı 258 milyon dolarlık yatırımdı. Bu dönemde Google'ın tepe yöneticilerinden David Drummond, Uber'in yönetim kuruluna katıldı ve iki şirket yakın bir şekilde çalışmaya devam etti. Sürücüsüz araçlar geliştiren Google, bir gün Uber'i satın aldığını duyursa, sanıyoruz pek az kişi için bu sürpriz bir gelişme olurdu....

Google'ın Uber'e rakip olabilecek bir araç çağırma uygulamasını geliştirmesi ise tahmin edebileceğiniz gibi en başta Uber'i rahatsız ediyor. Habere göre, test edilen uygulamanın ekran görüntülerini gören Uber yönetim kurulu üyeleri, David Drummond'ın istifasını istemeyi düşünüyor.

google taxi

Google cephesinden gelen haber, ikili arasındaki olası bir savaşı işaret eden tek gelişme değil. Zira, Uber de kendi sürücüsüz araçlarını geliştirmek için çalışmalara başlıyor. Şirket tarafında dün resmen duyurulan habere göre, Uber, Carnegie Mellon University işbirliğiyle Uber Advanced Technologies Center'ı (Uber İleri Teknolojiler Merkezi) açıyor. Merkezdeki çalışmaların ana odağı, "sürücüsüz taksi filoları çalışmalarını başlatmak". Uber ve Carnegie Mellon araştırmacıları haritalama, araç güvenliği ve bağımsız araç teknolojileri alanlarında Ar-Ge faaliyetleri yürütecek.

Sürücüsüz araçlar, Uber'in kurulduğu ilk günden bu yana yol haritasında olsa da, bu alanda kendi başına çalışmaya başlayacağı ihtimaller arasında görülmüyordu. Zira, araç çağırma uygulaması ve sürücüsüz araçlar,birbirini tamamlayacak şekilde Google ve Uber'i gelecekte bir araya getireceğini düşündüğümüz iki üründü. Her iki şirketin bu kritik alanlarda, kendi başlarına hareket etmeyi seçmiş olması, uzun soluklu bir rekabetin ilk habercisi olarak tarihe geçmiş olabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.