Bir dönemin fenomen dizisi Uzay Yolu'nun efsane haline gelen sözü, "Işınla beni Scotty!" gerçek oldu. Hasso Plattner Institute, Almanya'dan araştırmacılar Scotty adını verdikleri projeyle nesneleri 3D yazıcı kullanarak bir yerden diğerine transfer etmeyi başardılar.
Işınlama, birçoğumuzun garip ama evet aşina olduğumuz, tarama aşamasıyla başlıyor. Işınlama en azından konsept olarak nesnelerin atom düzeyinde parçalarına ayrılmasını öngörüyor, araştırmacılar da bir nesneyi tabaka tabaka tarayarak detaylı bir modellemesini oluşturuyorlar. Ardından kriptolama aşamasından bu bilgi kodlanarak, ışınlanacağı adresteki 3D yazıcıya iletiliyor. Mesajı alan 3D yazıcı ışınlanan nesnenin birebir kopyasını üretmeye başlıyor.
İşlemi yapan Scotty, piyasada bulabileceğiniz bir 3D yazıcıya eklenen freze makineleri, kamera, kriptolama için bir mikrokontrolörden oluşuyor. Raspberry Pi tabanlı işlemciyle çalışan cihazın freze makineleri de Arduino ile kontrol ediliyor. Transfer edilmek istenen nesne siyah boyaya batırıldıktan sonra, gönderim bölümüne yerleştiriliyor ve "relocate" (yeniden konumlandır) butonuna basılarak, tarama ve kriptolama aşamasına geçiliyor. Bu süreç, orijinal nesne tamamen taranarak yok edilip, yeni nesne oluşturulana kadar devam ediyor.
İlk olarak 3Dprint.com'un dikkat çektiği gelişme, 3D yazıcıların yakın gelecekte kullanımıyla ilgili önemli bir potansiyele de dikkat çekiyor. Zira işlemin, hızlı ve ucuza yapılabiliyor olduğunu düşündüğünüzde nesnelerin bir yerden diğerine transferi konusunda yeni bir aşamaya gelmiş oluyoruz. Bunun için elbette Scotty'ye ihtiyacımız yok ancak telif söz konusu olduğunda, orijinal nesnenin tamamen yok edilmesi ve böylelikle mülkiyetinin devredilmesiyle sorun çözülmüş oluyor.
Henüz "ışınla beni Scotty" diyemesek de "Işınla bunu Scotty!" iyi bir başlangıç gibi görünüyor ;)
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap