Japonya ve Güney Kore'deki ilgi iPhone'un Asya'daki pazar payını zıplattı

Japonya ve Güney Kore'deki ilgi iPhone'un Asya'daki pazar payını zıplattı

Asya pazarı gerek kültürel yapısı, gerek dinamikleri ile başlı başına uzmanlık ve derinlemesine bilgi gerektiren bir pazar. Özellikle bilgisayar ve mobil oyun kültürleri yakından incelendiğinde aslında dünyanın geri kalanından çok daha farklı beklentilerin ve özelliklerin olduğu rahatlıkla görülebiliyor.

Samsung, Sony, Xiaomi gibi dev markaların ana vatanı olan Asya'da başlarda kullanıcıların iPhone'a pek ısınamadığını söyleyebiliriz. Tabi fiyatının yüksekliği ve Çin'deki gibi bazı yasal engeller de bunda etkili oldu. Ancak özellikle iPhone 5'ten sonra Asya pazarında da Apple'a ilgi diğer ülkelerde olduğu gibi artıyor.

Counterpoint Research'ün son yaptığı araştırmayla özellikle Ağustos 2014'ten sonra ve yeni iPhone 6 serisiyle birlikte Apple, Asya pazarında elini oldukça güçlendirmiş. Raporda Japonya akıllı telefon pazarında markaların satışlarından elde ettikleri pazar payları analiz edildiğinde Apple %51 paya sahipken onu %17 ile Sony ve %6 ile Fujitsu izliyor. İlginç bir şekilde Samsung, Japonya'da yaklaşık %6'lık bir pazar payına sahip.

apple-japonya

Güney Kore'de ise Samsung için alarm zillerinin çalmaya başladığını söyleyebiliriz. Raporun aktardığına göre Samsung Ağustos 2014'ten bu yana Güney Kore'de yaklaşık %14 pazar payı kaybederek %46'lık pazar payına düştü, Apple ile keskin bir çıkış yaparak pazar payını %12'lerden %33 seviyesine çıkardı.

apple-guney-kore

Son aldığı yatırımlarla akıllı telefon ve donanım pazarına damgasını vuran ve gelecekte adından çok daha sık söz edeceğimiz ve dengeleri bozacağını tahmin ettiğimiz Xiaomi'nin de oyuna dahil olmasıyla birlikte Asya'da akıllı telefon savaşlarının daha da kızıştığını söyleyebiliriz. Kıtadaki online nüfusun 1 milyarı geçtiğini de son bilgi olarak ekleyelim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.