ISTQB, Yazılım Testi terimler sözlüğüyle sık kullanılan terimlere Türkçe karşılıklar öneriyor

ISTQB, Yazılım Testi terimler sözlüğüyle sık kullanılan terimlere Türkçe karşılıklar öneriyor

International Software Testing Qualifications Board’a (ISTQB) bağlı olarak Türkiye'de çalışmalarını sürdüren Yazılım Test ve Kalite Derneği, teknoloji alanında sıklıkla karşılaştığımız dil kargaşası sorununu aşmaya yardımcı olmak istiyor. Birçoğu İngilizce olarak kullanılmaya devam eden teknik terimlerin Türkçe karşılıklarının bulunması için kolları sıvayan Dernek, uzunca süren bir çalışmanın sonucunda ISTQB Yazılım Testi Terimler Sözlüğü’nü Türkçeleştirdi.

Sıklıkla kullanılan yazılım test terimlerinin yer aldığı ISTQB Standard Glossary of terms used in Software Testing”i esas alan Türkçe sözlüğe bu sayfadan erişilebiliyor. Özenli bir çeviri süreciyle ortaya çıkan sözlüğün iyi taraflarından biri,  "yazılım testinin iç içe olduğu iş analistliği, kullanılabilirlik, kullanıcı deneyimi tasarımı, yazılım geliştirme ve proje yönetimi gibi disiplinlerde kullanılan terimler" göz önünde bulundurularak Türkçeleştirilmesi. En azında Yazılım Test ve Kalite Derneği Başkanı Koray Yitmen böyle söylüyor.

Bir ikinci konu da terimlerin İngilizce’de dahi standartlaşmadığının farkında olunması ve sektör ve dilin dinamik yapısıyla güncellenmeye açık olması. Dernek bu amaçla, sektör profesyonelleri ve uzmanlarını yeni gelişmeleri ve önerileri kendileriyle paylaşmaları için çağrıda bulunuyor.

ISTQB’nin Türkçe'ye kazandırdığı bir diğer kaynaksa, Temel Seviye Test Uzmanlığı Ders Programı. ISTQB Sertifikasyonları almak için gerekli Temel Seviye Sınavı’nın da ana dokümanı olarak kullanılan kaynağa buradan erişebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.