Google Project Wing'i kuran ekibin girişimi Skydio dronelar için 'yapay zeka' geliştiriyor

Google Project Wing'i kuran ekibin girişimi Skydio dronelar için 'yapay zeka' geliştiriyor

skydioSkydio, drone'lar için yapay zeka sistemleri geliştiren bir girişim ve kurucuları yakın gelecekte drone kazalarının tarihe gömülmesi gerektiğine inanıyor.  Kurucuları Adam Bry ve Abe Bachrach MIT'de GPS'siz hava araçlarını nasıl geliştirebileceklerini araştırırken tanışmış ve ardından Google'ın dünyanın geri kalanını balonlarla internetle buluşturma projesi, Project Wing'in kurucuları arasında yer almış. Yaklaşık bir yıldır "sürücüsüz drone'lar" üzerinde çalışan Skydio, yakın zamanda Andreessen Horowitz ve Accel Partners'tan aldığı 3 milyon dolarlık ilk yatırımla dikkatleri üzerine çekti.

Drone'ların yön ve denge kabiliyetinin bugün büyük ölçüde GPS sinyalinin gücüne bağlı. Yani sinyali kaybettiğinizde aşağıdaki videoda görebileceğiniz farklı durumlarla karşılaşmanız işten bile değil.

GPS bağımlılığını ortadan kaldırmak ve drone'ları etrafındaki nesneleri görür hale getirmek isteyen Skydio, bunun için maliyeti düşük bir çözüm geliştirmeyi amaçlıyor. Zira,lazerler, sonarlar ya da derinlik algılayan kameralarla etrafını "algılayan" drone'lar halihazırda geliştiriliyor ancak Skydio, aynı görevi sıradan kameralarla yapabilecek bir sistem üzerinde çalışıyor.

Skydio sistemi drone'un kamerasından gördüklerini işleyerek, kendi kendine engelleri fark etmesini ve gerekli manevraları yaparak, bir pilota ihtiyaç duymadan uçuşa devam etmesini sağlıyor. Bu nedenle Skydio kullanırken, drone'ların tipik uzaktan kumanda sistemlerine ihtiyaç duymuyorsunuz. Skydio'nun "sihirli değnek" adını verdiği kumanda sisteminde, dronenunuza nereye gideceğini akıllı telefonunuzla işaret etmeniz yeriyor.Bunun için Wi-fi bağlantısı kullanan drone, akıllı telefonunuzun gösterdiği yönü algılıyor ve oraya giderken gerekli manevraları kendisi hallediyor.

Skydio sistemi drone'ların en önemli zaaflarından biri olan güvenlik açısından da önemli bir ilerleme vaat ediyor. Girişimin aldığı yatırımla üç kişilik ekibini büyütmesi ve henüz test aşamasında olan yazılımını bu yıl piyasaya sürebilecek geliştirmeleri yapması planlanıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.