Alâ Dükkan doğal gıdayı köyden sofranıza getirmeyi amaçlıyor

Alâ Dükkan doğal gıdayı köyden sofranıza getirmeyi amaçlıyor

Son yıllarda organik ürünler tüketiciler için çok daha önemli bir hale gelmeye başladı. Organik ürünlere talep, bu alanda girişimlerin de sayısını artırmaya başladı. Bugün sizlere tanıtacağımız girişim olan aladukkan.com.tr de her ne kadar doğal gıdaya odaklanıyor olsa da, aynı zamanda bir sosyal sorumluluk bilinciyle de hareket ediyor.

Karaman merkezli aladukkan.com.tr'nin çok önemli bir misyonu, kendisinin üretim yapmıyor olması. Tüm ürünler, hususi olarak köylülerden tedarik ediliyor. Farklı köylerden alınan ürünler, web sitesinde güneş kurusu ürünleri, süt ürünleri, tahıllı ürünler, atıştırmalıklar ve gurme gibi farklı kategoriler arasında sergileniyor.

Alâ Dükkan ile ilgili sorularımızı yanıtlayan aladukkan.com.tr'nin kurucusu Ahsen Toktay, günümüzde köylülerin ürünlerini üretmekten vazgeçmeye başlayarak fabrikalarda çalışmaya başladığını, üretimi dolaylı olarak desteklemek ve köylülerin üretimlerinden değer kazanabilmeleri için projelerinin önemli bir rol üstlendiğinin de altını çiziyor.

aladukkan

Nisan 2014'te çalışılmaya başlanan proje henüz çok yeni. Ocak 2015 itibariyle yayına giren girişim, Karaman'da, oldukça doğal ve bakir topraklarda yetişen yerel ürünleri Türkiye'ye açıyor. Aladukkan.com.tr’nin Karaman’da da bir fiziksel mağazası da mevcut. Alâ Dükkan, e-ticaret kanalanın yanı sıra bazı restoranlara da ürün tedariği sağlıyor.

Toktay’dan aldığımız bilgilere göre Karaman güneşin radyasyonsuz olarak en dik açıyla geldiği noktalar arasında Avrupa’da 5, Türkiye’de ise 2’inci sırada. Bu yüzden güneş kurusu ürünler özellikle coğrafyanın da desteğiyle öne çıkıyor. Tam buğday ürünler, yerel peynir türleri, tahinli pideler gibi ürünler de var. Şu anda 40 adet olan ürün sayısı gidecek artacak. Ancak ürün sayısı, hasat zamanı ve mevsimlere göre sürekli değişiklik gösterecek.

Alâ Dükkan, hem doğal ürünleri ön plana çıkarması hem de üstlendiği sosyal misyonla birlikte başarılı bir girişim olabilir. Özellikle toprağını ekip biçmekten vazgeçen köylülerin bu anlamda motive edilmesi ve destekleniyor olması, sürdürülebilir tarım için de en az sağlık açısından organik ürün tercihi kadar önem teşkil ediyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.