Plague, paylaşımların yayılmasında, bağlantılar yerine, virüsleri izleyen bir uygulama. Ağında paylaşılan haberlerin bir bulaşıcı hastalık gibi yayılmasını sağlayan Litvanya kökenli Plague, günde yüzde 20 büyüme oranıyla üç haftada 50 bin kullanıcıyı geçti.
Konum tabanlı olarak çalışan Plague, kişilerden çok süreli paylaşımlara odaklı bir uygulama. E-posta adresiniz ve seçtiğiniz kullanıcı adıyla kayıt olduğunuz Plague'de paylaşmak istediğiniz link, haber, fotoğraf ya da metni seçip/hazırlayıp hemen yayınlıyorsunuz. Bunun ardından uygulama, kısa sürede paylaşımı yakınınızdaki diğer kullanıcılara göstermeye başlıyor. Paylaşımınızın ne derece viral hale geleceğini ise içeriği kadar, enfeksiyon endeksiniz (infection index) belirliyor. Paylaşımlarınızın dolaşımda kalma süresi ise 7 gün.
Paylaşımınızı gören diğer kullanıcılar, bunun daha fazla kişiye ulaşmasını istiyorlarsa, Tinder benzeri bir yol izliyorlar. Plague'de gördüğünüz içerikleri aşağı ya da yukarı sürükleyerek değiştiriyorsunuz. Beğendiğiniz ya da ilginizi çeken bir içeriği yukarı sürükleyerek daha fazla kişiye yayılmasını sağlayabiliyorsunuz.
Paylaştığınız içeriğin ne kadar kişiye gösterileceği ise az önce belirttiğimiz gibi enfeksiyon endeksinize bağlı. Plague'in popüler içeriği ödüllendirmesini sağlayan enfeksiyon endeksi, kullanıcıların paylaşım geçmişini baz alıyor. Eğer geçmişte yaptığınız paylaşımlar diğer kullanıcılar arasında popüler hale gelmişse haliyle enfeksiyon endeksiniz yükseliyor. Bu, uygulamanın zaman içinde etkisi yüksek kullanıcıları belirlemesi için hazırlanmış bir yol da aynı zamanda.
Plague'de yaptığınız paylaşımın etkisini izeleyebileceğiniz istatistikler de yayınlanıyor. Enfeksiyon haritası potansiyel viralinizin hangi bölgelerde yayıldığını gösterirken, toplam görüntülenme ve görüntülenmenin dinamikleri de grafiklerle aktarılıyor.
Halihazırda Türkiye'den de paylaşımların yer aldığı Plague'de bugün caps'ler ya da salt yorumlar ağırlıkta ve uygulama ayırıcı özelliklerine rağmen bir diğer sosyal paylaşım ağı hissi verebiliyor. Ancak ağın popüler hale gelmesi ve paylaşım etkisinin fark edilmesiyle daha fazla haber niteliği taşıyan içeriğin Plague'den aktarılması mümkün olabilir. Zira Plague'ın önemli bir farkı popüler içerik ya da son dakika haberlerin en hızlı yayıldığı platform olma potansiyeli.
Plague'in en önemli sorunu ise elbette güvenilirlik. Yanıltıcı bilginin hızla yayılmasını sağlaması ileride ciddi sorunlara yol açabilir zira kimlik doğrulamanın gerekli olduğu Twitter ve Facebook'ta bile bilgi kirliliği bugün önemli bir sorun. Ancak bu Plague'ın popüler içerik için bir alternatif olmasına engel değil.
İncelemek isterseniz Plague iOS uygulaması burada, Android ise burada.