Halka arzında 870 milyon dolar sermaye arttıran LendingClub bankanız için geliyor

Halka arzında 870 milyon dolar sermaye arttıran LendingClub bankanız için geliyor

Kredi için online pazar yeri modeliyle bankacılık endüstrisini dönüştürme konusunda en iddialı girişimlerden biri olan Lending Club, dün New York Borsası'nda halka açıldı. Hisse başına fiyatını 12-14 dolar olarak belirleyen Lending Club, beklenenin üzerinde bir ilgi gördü ve güne 24,78 dolardan işlem görerek başladı. Halka arzından 870 milyon dolar  yükselten Lending Club'ın değerlemesi de yaklaşık 8,5 milyar dolara çıktı.

Amerika'nın en büyük online kredi pazar yeri olan Lending Club, borç arayanlarla yatırımcıları eşleştiren bir platform sunuyor. Platformu burada "teknoloji ile dünyayı ele geçirecekseniz iyi bir platform şirketi olmanız gerekiyor" cümlesindekiyle aynı anlamda okuyabilirsiniz. Bu şekilde anlaşılmak isteyen Lending Club da platform kelimesini  halka arz dökümanlarında 93 kez kullanılıyor. Lending Club'ı bu motivasyonuyla Amazon, Salesforce ve LinkedIn'e benzetenler de var.

Lending Club, özellikle kredi kartını ya da okul borcunu ödeyemeyen, yani küçük meblağlar için borç almak isteyen kişilerin bankalara göre daha uygun faiz oranlarıyla kişisel kredi almasını sağlıyor. Teminatsız kredilerin ortalama faiz oranı ABD için yüzde 9 civarındayken, Lending Club'da oranlar yüzde 6-7 arasında değişebiliyor. Bu krediyi sağlayan yatırımcılarsa belirli bir faiz oranıyla aylık olarak ödemelerini geri alıyor. Yatırımcılar borçlu adaylarının bilgilerini görebiliyor ancak isimlerini öğrenemiyor.

lending club 1

Küçük işletmeler ve bireysel kullanıcıları hedeflemesiyle hızlı bir büyüme yakalayan Lending Club üzerinden, bugün çeyrek başında yaklaşık 1 milyar dolarlık borç finanse ediliyor. Kurulduğu günden bugüne toplam 6,2 milyar borcun kredilenmesini sağlayan Lending Club, yatırımcılarına da 595 milyon dolar faiz ödedi.  2014 yılının ilk dokuz ayında 133,8 milyon dolar değerinde satış gerçekleştirdi. Şirket geçtiğimiz Nisan ayında eğitim için uygun krediyi daha erişilebilir hale getiren Springstone'u 140 milyon dolara satın almıştı.

Lending Club'da yer almak isteyen yatırımcılar için de eşik oldukça düşük, zira kredi başına sağlanması gereken minimum miktar 25 dolar. Yatırımcıların kendi portföylerini oluşturup yönetmesine izin veren Lending Club'ın platformunu kullanan Orchard gibi girişimler, yatırımcılara portföy yönetimi konusunda danışmanlık sağlıyor.

Kredi talebinde bulunan kullanıcıların kredi notunu kendi algoritmalarıyla değerlendiren Lending Club, bu konuda bankalardan daha isabetli değerlendirmeler yapma iddiasında. Böylelikle sistemdeki "çürük elmaları" bankalardan daha iyi ayıklayabilmeyi umuyor. Geleneksel bankacılık tarafında ise Lending Club'ın bu becerisine büyük şüpheyle bakıldığını belirtelim.

Bugüne kadar Google Capital'ın da katıldığı 125 milyon dolarlık tur dahil olmak üzere toplam 392,2 milyon dolar yatırım alan Lending Club'ın yönetim kurulunda Morgan Stanley eski yöneticisi John Mack ve Amerika'nın eski Hazine Sekreteri Larry Summers gibi isimler yer alıyor.

Teknolojinin aracı kişi ve kurumları hızla yok ettiği bir dönemde bankalar da gelişmeden pay alacak gibi görünüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.