Aslanoba Capital, Bitaksi ve Modanisa Türkiye internet ekosistemini CNBC'ye anlattı

Aslanoba Capital, Bitaksi ve Modanisa Türkiye internet ekosistemini CNBC'ye anlattı

Türkiye'de internet girişimleri hız kazanırken, Türkiye ekosistemi yurtdışında da duyuluyor. CNBC'de yayınlanan BiTaksi kurucusu Nazım Salur, Modanisa kurucu ortağı Kerim Türe ve Aslanoba Capital Yönetici Ortağı Cankut Durgun'un röportajları bunun en iyi göstergesi.

KOBİ'lerin gücü

Röportajlardan kısaca bahsedecek olursak; Türkiye'de 2.6 milyon küçük ve orta ölçekli işletme olduğunu paylaşan CNBC, ülkenin omurgasını oluşturduğuna işaret ediyor. Zira nicelik bakımından KOBİ'ler Türkiye'deki şirketlerin yüzde 99'unu oluşturuyor ve iş gücünün yüzde 78'ini karşılıyor. CNBC, Türkiye'de KOBİ'lerin KOSGEB vb. oluşumlarla devlet tarafından desteklendiğini de ekliyor.

Para ve yetenek sorunu çözülme yolunda

Cankut Durgun, CNBC'ye verdiği demeçte Türkiye'de yatırım bulmanın Avrupa'ya ve ABD'ye nazaran zor olduğunu ama bu açığı kapatmaya çalıştıklarını söylüyor. Durgun'a göre bir diğer sorun yetenekli girişimcilerin henüz çok sayıda olmaması. Şimdilik Gittigidiyor, Markafoni ve Trendyol gibi girişimlerin başarısı örnek teşkil ediyor ve geleceğe umutla bakmamızı sağlıyor.

BiTaksi'da her ay 150 bin yolculuk yapılıyor

BiTaksi kurucusu Nazım Salur röportajında fikir aşamasından başlayarak BiTaksi'yi nasıl hayata geçirdiklerini anlatıyor. Türkiye'nin Uber'e Cevabı olarak tanıtılan BiTaksi'ye dair aldığımız istatistikler şöyle sıralanıyor;

  • Ayda ortalama 150 bin taksi yolculuğu BiTaksi ile yapılıyor. Yolculukların yarısını kadınlar yapıyor.
  • İstanbul’da 9 bin, Ankara’da 1000’in üzerinde Bitaksi sürücüsü var.
  • BiTaksi’yi günde yaklaşık 2500 kişi indiriyor. Bugüne kadar 800 bin kişi tarafından akıllı telefonlara indirildi.
  • Yıl sonundan önce 1 milyonuncu yolcunun taşınması hedefleniyor.
  • BiTaksi, Ankara’da hizmet vermeye başladı. 2015’te İzmir'e adım atmak istiyor.
  • Her 4 yolculuktan birinde kredi kartıyla ödeme yapılıyor.
  • BiTaksi ile yapılan yolculuklarda günlük nakit yapılan ödeme ortalaması 17 TL, kredi kartıyla yapılan ödeme ortalaması 22 TL.

Modanisa'da yıllık 1 milyon sipariş

Kerim Türe'nin röportajından ise Modanisa.com'un 100'den fazla çalışanla hızlı bir büyüme gösterdiğini öğreniyoruz. Tüm işlerini kendi içinde yöneten ve yaklaşık 50 ülkeye gönderim yapan Modanisa, 28 tasarımcıya sahip yıllık 1 milyon kadar sipariş sevkediyor. Modanisa fikrinin temellerini Mekke'de bulunduğu bir dönemde attığını söyleyen Kerim Türe özellikle 23-25 yaş arasındaki kadınlardan ilgi gördüklerini söylüyor.

2011'de kurulan Modanisa, kendini fonlayan bir girişim olarak büyürken Aslanoba Capital yatırım almıştı. Detay vermeksizin devlet desteği için başvuru yaptılarını söyleyen Kerim Türe, sürecin devam ettiğini paylaşıyor.

Webrazzi'nin de yatırımcısı olan Aslanoba Capital bildiğiniz gibi ABD pazarında da yatırımlar yapmaya başladı ve önümüzdeki dönemde yurtdışında Türkiye'nin adını daha fazla duyuracak gibi duruyor. Biz de ekosistemdeki tüm oyuncuların yurt dışı adımlarını merakla izliyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.