E-ticarette tüketiciyi korumaya yönelik düzenlemelere yenileri eklendi. Bir süre önce TBMM'de kabul edilen Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı'nın ardından, Mesafeli Satışlar Yönetmeliği de Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'a uyumlu olarak değiştirildi. Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelik e-ticaret şirketleri ve müşterilerini yakından ilgilendiren düzenlemeler getiriyor.
Değişikliklere geçmeden önce Mesafeli Satışlar Yönetmeliği'nin e-ticaret sitelerinde alışveriş yapabilmeniz için gerekli olan ve tarafların iletişim bilgileri, satışa konu mal ve hizmet ile ilgili detaylar, iade ve cayma prosedürleriyle ilgili detayları içeren mesafeli sözleşmelere ilişkin uygulama usul ve esaslarını düzenlediğini hatırlatmakta fayda var. Bu bağlamda yeni yönetmelik de, e-ticaret alışverişlerinde tüketiciyi koruyacak şekilde firmalara yeni sorumluluklar getiriyor.
Yeni Mesafeli Satışlar Yönetmeliği ile gelen yeniliklerden ilki, ön bilgilendirmelerle ilgili. Satış yapan e-ticaret sitesinin ilgili yönetmelikte belirlene tüm bilgileri, ön bilgilendirme formunda sağlamak zorunda olacak. Ön bilgilendirmenin nasıl yapılacağı, örneğin 12 punto, açık ve anlaşılır bir dil kullanılması gibi gereklilikler de mecburi olacak. Bu kurallara uymayan e-ticaret sitelerinden alışveriş yapan tüketiciler siparişleriyle bağlı olmayacak.
Tüketicilerin cayma hakkında yapılan değişikliklerse, yönetmeliğin sağladığı önemli iyileştirmelerden bir diğeri. Cayma hakkını 14 güne çıkaran yeni Mesafeli Satışlar Yönetmeliği, hakkın kullanım şartlarını da yeniden düzenliyor. Tüketicilerin cayma hakkını kullanabilmeleri için yönetmelikte belirlenen ya da sitede yayınlanan ilgili formu doldurmaları gerekecek. Tüketicinin bildirimi yapmasının ardından geçen 10 gün içinde malı iade etmesi gerekiyor. Malın veya hizmetin teslimi artık mümkün değilse, satıcının (stokta bulunmama halleri dışında) 3 gün içinde durumu tüketiciye bildirmesi ve teslimat masrafları da dahil tüm parayı 14 gün içinde tüketiciye iade etmesi zorunlu.
Yeni düzenleme online kanalla birlikte telefonla yapılan satışları da kapsıyor. Satıcıların iletişim ve satış bilgi detaylarının tümünü telefonda sağlaması artık zorunlu hale geliyor. Buna ek olarak telefonla satış için herhangi bir ekstra ücret tarifesi uygulanması da artık yasaklanıyor. Bugüne kadar web siteleri için zorunlu olan, satış kayıtlarının üç yıl süreyle tutulması kaydı da, artık diğer mesafeli satış aracılarını da kapsıyor.
Konuyla ilgili yorumlarıma başvurduğumuz Av. Şebnem Ahi, yeni yönetmelikle, site sahiplerinin dikkat etmesi gereken pek çok detay düzenlendiğini ve bunun iş yükü bakımından siteleri zorlayabileceğini söylüyor. "Diğer yandan tüketicileri eskisine oranla daha fazla korumaya yönelik bir yönetmelik" diyor Ahi.
27 Kasım'da yayınlanan Mesafeli Satışlar Yönetmeliği, bu tarihten 3 ay sonra yürürlükte olacak. Yönetmeliğin tam metnini burada görebilirsiniz.