Japon telekom devi SoftBank, mobil rüzgar enerjisi projesinin sahibi Altaeros'a yatırım yaptı

Japon telekom devi SoftBank, mobil rüzgar enerjisi projesinin sahibi Altaeros'a yatırım yaptı

Japonya'nın telekom devi olan SoftBank daha önce yatırım yaptığı mobil oyunlar ve e-ticaret alanındaki yatırımları dışında enerji sektörüyle de ilgileniyor. Bir telekom firmasının oldukça farklı bir alan olan enerji sektörüne yatırım yapması da aslında artık telekomünikasyon devlerinin ne kadar büyüdüğünü ve ciddi teknoloji şirketleri haline getirdiğini gösteriyor.

Son dönemde farklı alanlarda yaptığı yatırımlarla adını sık sık duyduğumuz, Clash of Clans oyununun çoğunluk hissesini de elinde bulunduran ve ayrıca Alibaba.com'da da hatırı sayılır miktarda hissesi bulunan SoftBank, taşınabilir rüzgar enerjisi projesine 7 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştirdiğini duyurdu.

2010 yılında Massachusetts Institute of Technology (MIT) bünyesinde kurulan Altaeros Energies firması, kısa geçmişine rağmen üzerinde çalıştığı proje ile dikkat çekiyor. Taşınabilir rüzgar gülü projesinin fikir olarak çıkış noktası, yüksek irtifalarda daha hızlı esen rüzgar gücünden daha verimli şekilde yararlanabilmek. Bununla birlikte, ilgi çekici şeklinde tasarlanmış rüzgar güllerinin mobil olması sayesinde rüzgarı daha iyi kullanmak mümkün oluyor. Mobil rüzgar gülleri, değişen rüzgarın yönüne göre konumlandırılabiliyor veya dönemsel olarak farklı bölgelere taşınabiliyor.

softbank-altaeros1

Altaeros Energies firmasının en büyük iddiası, bu enerji üretimi modelinin çevreye duyarlı ve aynı zamanda taşınabilir olması. Teknoloji şirketlerinin günümüzde belki de en çok tükettikleri şeylerden olan enerji ile ilgili konulara ilgi duyuyorlar. Enerji tüketimi anlamındaki verimlilik optimizasyonlarının yanı sıra, böyle teknolojiler elektrik üretiminde de ciddi fayda sağlayabiliyor. Örnek vermek gerekirse, şehir dışında olan ve inşaat başlatılan bir alanda elektriğe ihtiyaç duyuluyor. Ancak önce inşaat yapılacak bölgeye elektrik hattının çekilmesi, kablomaların yapılması gibi maliyetler ortaya çıkıyor. Bu noktada devreye giren Altaeros teknolojisi, ilgili alana kendi taşınabilir rüzgar güllerini gönderiyor ve elektrik olmayan bir bölge olsa bile, o bölgeye mobil olarak elektrik desteği sağlayabilir konuma geliyor.

Teknoloji şirketlerinin artık enerji sektörüne de yatırım yapıyor olması, hem temiz enerji hem de geleceğimiz için çok önemli. Bununla birlikte bu durum, enerji sektöründe de değişime yol açabilir. Çünkü bu tarz küçük teknoloji girişimleri, yaygınlaşmaları halinde rüzgar gülü üreten enerji şirketleri için de birer tehdit olabilir, maliyet ve verimlilik konusunda gireceği yarışı kazanabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.