'Big Data'/Büyük Veri girişimi Narrative Science'a yatırım

'Big Data'/Büyük Veri girişimi Narrative Science'a yatırım

"Big data" konusu, özellikle son iki yılda üç boyutlu yazıcılarla birlikte teknoloji ve internet ekosisteminde en sıcak konular arasında yer alıyor. Şirketler üçüncü parti yazılımlarla kullanıcıları, müşterileri hakkında çok detaylı raporlar tutabiliyorlar. Ancak bu raporların tutulması, anlaşılabilir olduğu anlamına gelmiyor.

Karmaşık veri tablolarını anlaşılabilir metinler haline getirme hedefiyle kurulan Narrative Science çalışmalarını genişletmek ve ilerletmek için toplam 10 milyon dolarlık yeni bir tur yatırım aldığını duyurdu.

narrative-science

Analiz araçlarının detaylanması ve artmasıyla birlikte internet üzerinde kullanıcılarla ilgili her detayda oldukça fazla veri ve istatistikler toplanabiliyor. Bu alan aslında önceden de var olmakla birlikte son dönemde "Data Scientist", "Big data analyst" gibi ilanların sayısının fazlaca artmasına yol açtı. Bu alandaki sorunlardan bir tanesi de şirketlerin elindeki veriyi öncelikle anlatması ardından çalışanlarına veya müşterilerine anlatabilmesiydi. İşte bu sorunu çözmek üzere yola çıkan Narrative Science, karmaşık veri tablolarını herkesin için anlaşılabilir olan metinlere dönüştürme üzerine çalışıyor.

Narrative Science aslında yeni bir şirket değil çalışmalarına 201o yılında Chicago'da başlamış ve şu an 60 çalışanı var. Bugüne kadar 2 farklı turda toplam 22 milyon dolar yatırıma sahip. Şirket ilk olarak çalışmalarına gazetelerin spor sayfalarında aşina olduğumuz çeşitli sayılar bilgiler içeren tabloları analiz ederek bunları otomatik olarak metne dönüştürüyor. Örneğin şirket içinde yer alan ve oldukça fazla detay içeren bir excel tablousu Narrative Science'ın geliştirdiği yazılımla birlikte analiz edilerek herkesin kolayca anlayabileceği şekilde bir metine dönüştürülüyor. Farklı bir alan olarak şirketler müşterilerine, kullanıcılarına yollayacakları ve anlaşılır olması gereken  raporları üzerinde uğraşmadan Narrative Science ile otomatize edebiliyor. Şirket aldığı yeni yatırımla birlikte artık yazılımlarını ve algoritmalarını daha fazla geliştirmek için kullanacağını açıkladı.

Şirketin yeni tur yatırımcıları Battery Ventures, Jump Capital, and Sapphire Ventures yer alırken dikkat çeken bir ayrıntı olarak USAA yer alıyor. Şirket gelecek yıl çalışan sayısını 60'tan 85'e çıkarmayı hedeflediğini duyururken bununla birlikte yapacağı çalışmaları hep birlikte göreceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.