Apple Watch ve Watchkit ile ilgili yeni detaylar

Apple Watch ve Watchkit ile ilgili yeni detaylar

Geliştiriciler artık Apple Watch için uygulamalar üzerinde çalışmaya başlayabilir. Dün yayınladığı basın bülteniyle Watchkit'i geliştiricilere açtığını duyuran Apple, akıllı saati için uygulama geliştiricilere yönelik araçlarını iOS 8.2 beta SDK'sıyla birlikte yayınladı.

Watchkit'in yayınlanmasıyla birlikte Apple Watch ile ilgili yeni özellikler de gün yüzüne çıktı. 38 mm ve 42 mm boyutlarında iki versiyonla gelecek olan Apple Watch'ın sırasıyla 272×340 ve 312×390 çözünürlüğe sahip olacağı bunlardan ilki.

apple watch yazı tipiapple watch san franciscoApple Watch için yeni bir yazı tipi tasarlayan Apple'ın bu fontu da ilk kez göründü. San Francisco adındaki font, yalnızca Apple Watch için geliştirilmiş. Siz cihazı kullanırken, metin boyutu değiştiğinde Apple Watch otomatik olarak stil değiştirerek, yazının okunaklı görünmesini sağlıyor.

Apple Watch'ın geliştirici kitiyle açıklanan bir diğer özelliği de iki tip bildirimle geliyor olması. Bildirimleri "Short Look" ve "Long Look" olmak üzere ikiye ayıran Apple, kol hareketinize uyumlu bir kullanıcı deneyimi tasarlamış.

Bileğinizi kaldırıp kısa süre saatinize baktığınızda devreye alınan "Shot Look" bildirimlerinde uygulama ikonu, adı ve özet bilgiler görüyorsunuz.

watchkit

Saatinize biraz daha bakmaya devam ettiğinizde devreye giren "Long Look" ise size daha fazla bilgi sağlarken, burada hangi bilginin görüneceği de geliştiriciler tarafından değiştirilebiliyor. Long Look ekranında uygulama ikonu, kullanıcının yorum yapma, beğenme gibi eylemleri yapmasına izin verecek şekilde, ekranın en üstüne taşınıyor.

apple watch wathckit

Doğrudan Apple Watch üzerinden eyleme geçebileceğiniz (actionable notifications) bildirimler de yine Apple Watch'ın özellikleri arasında. Bildirimler dışında kullanıcılar, Göz atma (Glances) özelliğiyle de hava durumu, görevler, borsa, uçuş gibi bilgileri kısaca görüntüleyebiliyor. Göz atma ekranındaki bilgiler kullanıcının etkileşimine henüz açık olmasa da dokunduğunuzda sizi ilgili uygulamaya yönlendiriyor.

app watchApple Watch'ın tanıtımı sırasında kullanıcı deneyimi konusuna kayda değer bir yer ayıran Apple'ın cihazın kontrolü için geliştirdiği parmak hareketleri de şu şekilde çalışıyor: Dikey sürükleme ile ekranı aşağıya kaydırabiliyor, yatay sürükleme ile sayfalar arasında geçiş yapıyor, dokunma bildiğiniz gibi seçim ve "güçlü dokunma" ise içerik menüsünü açıyor. Geleneksel saat ayar kolunu "Digital crown" ile değiştiren Apple Watch'ta aracın işlevi daha hızlı bir şekilde sayfadan aşağıya doğru kayma işlemi gerçekleştirmek.

iOS uygulamalarını entegre etmeyi sağlayan bu özelliklerin yanında, Watchkit ile geliştirilecek üçüncü parti uygulamalar içinse önemli bir sınırlama göze çarpıyor.

Apple Watch için henüz kendi başına native bir uygulama geliştirmek, en azından 2015'in ilerleyen tarihlerine kadar, mümkün değil. SDK'ya göre, üçüncü parti uygulamaların Apple Watch'ta çalışması için bağlı bir iPhone ya da iPad'e ihtiyaç var. Geliştiricilerin arayüz ve etkileşim özelliklerini Watch'a göre, Apple'ın belirlediği kurallar dahilinde geliştirmesi ve programlayı bağlı iPhone'a göre yapması gerekiyor.

iOS geliştiricileri Watchkit'i buraya gidip indirebilirler.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.