Monitise Türkiye'den mobil bankacılık kullanıcı araştırması

Monitise Türkiye'den mobil bankacılık kullanıcı araştırması

Online bankacılık hizmetleri henüz şubelerin yerini almadı ancak bankacılığın yönü şimdiden mobile döndü. Monitise'ın Türkiye'de mobil bankacılık kullanıcı araştırmasının sonuçlarına göre, mobil bankacılık uygulamalarını kullanım sıklığı arttıkça, kullanıcılar dijital bankacılığın şubenin yerini alması fikrini daha çok benimsiyor.

Peki mobil bankacılık uygulamalarını kim daha sık kullanıyor? Farklı kitlelerin mobil bankacılık uygulamalarını kullanım alışkanlıklarını hangi faktörler belirliyor? Bu sorulara cevap vermeye çalışan araştırmanın katılımcılarının yüzde 64,6'sı aktif bir şekilde (günlük ya da haftalık olarak) mobil bankacılığı kullandığını söylüyor.

Kullanmayanların yaklaşık yüzde 20'si şubeleri tercih ettiği için mobil bankacılığı kullanmadığını belirtiyor. Bundan daha önemli bir faktörse tahmin edeceğiniz gibi güvenlik; kullanmayanların yüzde 32'si mobil bankacılığı yeterince güvenli bulmadığını söylüyor.

monitise araştırma 5

Mobil bankacılık kullanım alışkanlıkları ise yaş, eğitim, meslek ve aylık gelire göre farklılık gösteriyor. Katılımcıları üniversite öğrencileri, emekliler, devlet memurları, özel sektör çalışanları ve işverenler olmak üzere beş farklı hedef kitleye ayıran araştırma, kullanıcıları üç farklı (18-24; 25-40; 40 ve üzeri) yaş grubuna göre tanımlıyor.

Araştırmanın sonuçlarına göre, eğitim ve gelir seviyesi yükseldikçe kullanıcıların banka değiştirme kararlarında mobil kanal daha önemli bir faktör haline geliyor. Yaş ise mobil bankacılık kullanım sıklığını, tatmin oranını ya da banka değiştirme kararında mobilin payını doğrudan etkileyen bir parametre değil, araştırmaya göre. Ancak kullanıcıların mobil cihaz kullanım alışkanlıklarının mobil bankacılık deneyimini doğrudan etkilediği düşünüldüğünde, yaş yeniden belirleyici bir etken haline geliyor.

monitise mobil bankacılık araştırma

Monitise'ın araştırmasına katılanların yüzde 79,6'sı  mobil bankacılık uygulamalarının erişilebilir/pratik olmasının kullanımlarını arttırdığını söylüyor. Onu yüzde 77,8'le güvenlik ve yüzde 76,7 ile hızlı giriş özellikleri izliyor.

monitise araştırma

Kullanıcıların mobil bankacılık uygulamalarıyla ilgili en çok aklını karıştıran konular arasında ise mobil bankacılığın "karmaşık" yapısı var. Kullanıcıların yüzde 46'sı internet bankacılığına bağlı özellikler derken, bunu yüzde 37 ile uzun giriş süreleri ve yüzde 34,4 ile uygulamalardaki sınırlamalar izliyor.

monitise araştırma 6Mobil bankacılık uygulamalarında en sık kullanılan özelliklere sıra geldiğinde kullanıcıların yüzde 72,4'ü hesap hareketleri takibi, yüzde 60,7'si ile kredi kartı ödemeleri, yüzde 50,2'si de para transferleri için mobil bankacılık uygulamalarını kullandığını söylüyor.

monitise araştırma 2Katılımcılar, her ne kadar bankalarla ilişkilerini kişiselden öte işlemsel (yüzde 85,7) olduğunu söylese de, bankalarından işlemlerin ötesinde de destek bekliyor. Kullanıcıların mobil bankacılık uygulamalarından en önemli beklentisi finans yönetimi konusunda destek sağlaması. Tüm katılımcıların yüzde 61,2'si finans yönetimi desteği istediğini söylerken, bu oran öğrencilerde yüzde 83,9'a çıkıyor. Katılımcıların yüzde 40,6'sı kişisel kampanya ve ödüllerin bankaya bağlılığını arttıracağını da söylüyor. Elbette bu kampanyaların fark demografik gruplara göre düzenlenmesi gerekiyor.

monitise araştırma 3Katılımcılara mobil bankacılık uygulamalarında en çok görmek istediği özellikleri de soran Monitise, en çok öne çıkan özelliklerin kullanıcıların şubeye gitmeden kişisel ayarlarını değiştirebilecekleri kontrol paneli, online destek ve sık kullanılan özellikler olduğunu tespit etmiş.

Monitise'ın araştırmasına katılımcıların tavsiye ettiği üç mobil bankacılık uygulaması ise Garanti, İş Bankası ve Akbank. Daha niş segmentleri hedefleyen Enpara.com, Yapı Kredi, Türkiye Finans ve ING de tavsiye edilenler arasında.

Monitise'ın 347 katılımcıyla gerçekleştirdiği araştırma, mobil uygulamalarla ilgili günün trendlerinin Türkiye'de bankacılık özelinde nasıl şekillendiğini görmek açısından da detaylı bir analiz sağlıyor. Kullanıcılar, bankacılık deneyimlerini hızlı, güvenli ve kullanımı kolay bir şekilde mobile taşıyan uygulamaları tercih ediyor.

Güncelleme: Monitise'ın Türkiye'de Mobil Bankacılık Kullanıcı Araştırması'nın sonuçlarını Mobile Money Global Konferansı'nda paylaşan Monitise MEA bölgesi COO’su Fırat İşbecer, Türkiye'de mobil bankacılığın henüz doyuma ulaşmamış olsa da 10 yıl öncesine kıyasla çok daha iyi bir durumda olduğunu söyledi. İşbecer'in aktardığı tahmine göre, 2014 yılı sonunda 10 milyon mobil bankacılık uygulaması kullanıcısı olacak. 

firat_isbecer_monitise

İşbecer'in araştırmayla ilgili değerlendirmesi de şu şekilde: “Araştırmamızın sonuçları gösteriyor ki, mobil bankacılık penetrasyonunda yaş faktörünün kullanım frekansıyla ilgisi yok. Bu durum mobilin bir alternatif kanal olmaktan çıkarak ‘ana’ kanal haline geldiğini göstermeye yetiyor. Bankalara bu noktada düşen ‘işlemlere’ ağırlık vermek, ‘hız ve güvenlik’ konusunda temel ihtiyaçları karşılamak ve mobilin potansiyelini açığa çıkarmaktır.”

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.