Vakargo.com, FedEx, DHL gibi büyük taşımacılık şirketlerinin pek de sevmeyeceği türden bir girişim olabilir. Taşımacılığın fiyatlarının fazla pahalı olması sorununu adresleyen Vakargo.com, uluslararası seyahat eden yolcuların valizleri için bir tür Airbnb hizmeti sunuyor.
Web Summit 2014'te karşılaştığımız, bir kadın girişimci, Vietnam kökenli Kelly Tran'ın kurucusu ve CEO'su olduğu Vakargo.com, yaklaşık 10 ay önce kurulmuş. Geçtiğimiz Mayıs ayında bir deneme ürünü (MVP) geliştiren ekip, Vakargo ile özellikle Amerika, Vietnam, Güney Kore, Tayvan, Singapur, Avustralya ve Nikaragua arasındaki yolculuklarda yüzlerce kilogramlık kargo taşımanın mümkün olacağına karar vermiş. Pazarların işaret ettiği gibi girişim büyüme potansiyelini öncelikle Güney Asya ve Uzak Doğu'da görüyor ancak hedefini bununla sınırlamıyor.
Vakargo'nun 2015 yılında, Çin takvimine göre Yeni Yıl zamanında beta yayınına başlaması planlanıyor. Zira bu dönemde hedeflediği bölgelerde 1,6 milyar adet seyahat organize ediliyor.
Vakargo.com, uluslararası seyahate çıkacak olan yolcuların valizlerindeki boş yerden para kazanmalarını sağlıyor. Uluslararası sevkiyata ihtiyacı olan kullanıcılarsa, kargo şirketlerinden çok daha uygun fiyata gönderimlerini yapıyor. Gönderen, alan ve taşıyıcının alım ve teslimat sırasında bir araya gelmesini sağlayarak sosyalleşmesi de sağlanıyor.
Ürünle ilgil akla gelen ilk soruysa, kullanıcıların çantalarında ne taşıdıklarını bilmek isteyeceği; sistemin çalışması için gönderim yapan kişilerin de taşıyıcalara güvenmesi gerekeceği. Bunun için paylaşım ekonomilerinin kullanıcı referansı özelliğinin yanına birkaç özellik daha ekleniyor Vakargo'da. Bunlarda ilki diğer paylaşım ekonomisi platformlarında olan kullanıcı profillerinden güvenilirlik skorlarını (sosyal skor) çekmek. Diğerleri ise, Vakargo'da uçuş izleme entegrasyonu sağlamak ve ürünlerini bir yabancıya teslim etmek istemeyen kullanıcılar için nakliye şirketleriyle anlaşmak ve bu opsiyonu sunmak.
Seyahat eden kişileri korumak içinse Vakargo.com, öncelikle Amazon entegrasyonu sağlıyor. Yani Amazon'dan bir sipariş veren Amerika dışındaki bir kullanıcı ürünün Amazon'la taşınması yerine Vargo ile getirilmesini isteyebiliyor. Bu durumda taşıyıcılar, paketlerinin içeriğine Amazon sayesinde güvenebiliyor. Bu önleme ek olarak seyahat eden kullanıcıların, gittikleri ülkelerin seyahat koşulları hakkında eğitilmesi amaçlanıyor.
Silikon Vadisi'nin kadın girişimcileri destekleyen Women's Startup Lab hızlandırma programına katılmaya hak kazanan girişimlerden biri olan Vakargo.com'dan aldığımız bilgiye göre, girişim yaklaşık 500 bin dolarlık bir melek yatırım turunu kapatmak üzere.
Yatırım turuyla birlikte çalışmalarına Silikon Vadisi'nde devam edecek olan Vakargo.com, daha önce incelediğimiz Y Combinator destekli Backpack ve Jwebi ile benzerlikler gösteriyor. Buna karşın Asya odaklı olması ve geliştirdiği özelliklerle farklılaşan ürünüyle, Vakargo uluslararası taşımacılığın dünya çapında büyük bir değişime uğrayacağının/uğraması gerektiğinin en yeni örneklerinden biri.