Türkiye ve gelişen pazarlar mobil uygulama yayıncılarının dikkatini çekiyor

Türkiye ve gelişen pazarlar mobil uygulama yayıncılarının dikkatini çekiyor

app annie mef mobil uygulama raporuMobil uygulama dünyasını analiz eden en önemli girişimlerden biri olan App Annie, Türkiye'yi de ilgilendiren önemli bir rapor açıkladı. Rapora göre Türkiye'nin de aralarında olduğu gelişen ülkeler mobil uygulama indirmeleri konusunda yeni bir döneme geçişin habercisi. Ancak gelir tarafında değişen bir şey yok.

App Annie ve MEF (Mobil İçerik ve Ticaret Birliği) tarafından hazırlanan raporda sırasıyla Brezilya, Endonezya, Meksika, Türkiye ve Hindistan yeni büyüme pazarları olarak nitelendiriliyor. Mobil uygulama yayıncıları için önem arzeden bu ülkelerdeki son 1 yılda en az yüzde 30 büyüme var.

mobil uygulama indirme sayilari gelirleri 1

İndirme sayılarında hızlı artış

2013-2014 yılları 3. çeyrek rakamları arasındaki ilerlemeyi gözler önüne seren rapora göre Türkiye'de mobil uygulama indirme sayısı yüzde 60 oranında artmış. İndirme sayıları açısından Çin ilk sırada ama artış çarpanı 1.1. Brezilya ise 2 kat geçen yıla göre indirme sayılarını 2'ye katlamış.

Avrupa'nın olgun pazarlarından Almanya'da ise uygulama indirme sayısı açısından değişen bir şey yok.

Ucuz Androidli telefonların etkisi

Gelişen pazarlardaki bu yükselişin nedeni ucuz Androidli cihazların artışına bağlanıyor. Rapora göre 2013'te Google Play'den yapılan indirmeler AppStore'dan yapılan indirmelerden sadece yüzde 25 fazlayken, bu fark şu anda yüzde 60'ı buluyor.

Uygulama gelirleri açısından bakıldığında da AppStore'un Google Play'e karşı yüzde 60 oranında üstün olduğu görülüyor.mobil uygulama indirme sayilari gelirleri 2

Uygulama gelirlerinde hala gerideyiz

Market gelirleri açısından bakıldığında ise yine Türkiye'nin acı gerçeği karşımıza çıkıyor. Türkiye'deki niteliksel artış, gelir tarafına aynı şekilde yansımıyor. Örneğin Almanya'da indirme sayısı değişmese de kazançlar yüzde 80 artmış. Türkiye'de ise 1'e 1 artış var. Yani uygulama gelirlerinde de yüzde 60 büyüme söz konusu.mobil uygulama indirme sayilari gelirleri 3Brezilya, Meksika ve Endonezya indirme sayılarının da altında bir oranda gelir artışı sağlamış ama Hindistan tam tersi yönde bir tablo çiziyor. Belki bir anda olgun pazarlar kadar olamayız ama en azından kullanıcı başına gelir anlamında Türkiye'nin biraz daha ilerlemesi gerektiğini net olarak söyleyebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.