Done ve Techbase, mobil etkileşimi artıracak PRIME projesi ile Horizon 2020 desteği kazandı

Done ve Techbase, mobil etkileşimi artıracak PRIME projesi ile Horizon 2020 desteği kazandı

Türkiye'nin mobil odaklı ilk şirketlerinden olan Done, iş ortağı Techbase ile Avrupa'daki en büyük araştırma ve inovasyon programı Horizon 2020'de kazandığı başarıyla hem mobil etkileşimde yeni bir dönem açmaya hem de Avrupa çapında adından söz ettirmeye hazırlanıyor.

Done Labs markası altında mobil uygulamalara odaklanan Done ve iş ortağı Techbase, PRIME (Push Relevantly to Increase Mobile Engagement) projesiyle toplamda 80 milyar Euro destek sağlayan Horizon 2020'ye bilgi ve iletişim teknolojileri alanında seçilen tek firma* oldu.

Yapılan değerlendirmede toplam 15 puan üzerinden 13,85 puan alarak kendi kategorisindeki 29 firma arasında 13. seçildiğini öğrendiğimiz PRIME'ın 1-2 yıl içinde pazara sunulması planlanıyor.

TÜBİTAK destekli projenin devamı

PRIME, Done'nin TÜBİTAK destekli projesinin devamı niteliğinde. Özetlemek gerekirse mobil cihaz kullanım durumunuza göre daha çok etkileşim sağlayacak bir teknoloji sunuyor. Örneğin telefonunuzun profil ve konum vb. seçeneklerini analiz ederek ilginizi çekmeyecek bir anda size bildirim göndermek yerine en uygun zamanda en uygun bildirimleri tetikliyor.

Banner körlüğüne benzer şekilde anlık mobil bildirim körlüğüne henüz tam olarak yakalanmadık ama Done geleceği görerek bu alanda başarılı bir ürün çıkarmaya hazırlanıyor. En yüksek başvuru ve rekabetin olduğu 'Disruptive Innovation' alanında kazanılan başarı da bu teknolojinin önemini doğruluyor.

Mobil etkileşimi artıran yüzde 36-45 oranında artırıyor

YTÜ Teknopark'ında faaliyet gösteren DONE ve Techbase, geliştirdikleri bu teknolojiyi daha önce sizlerle paylaştığımız Mobil Lig uygulamasında denemiş ve yapılan testler sonucunda etkileşimde yüzde 36, aktif kullanıcıda yüzde 21 artış sağlanmış. Bu seviyede bir performans artışı getirmesi tahmin edilen PRIME, mobil reklam gelirlerinde ve uygulama içi satışlarda yüzde 35 artış yakalanabileceğini öngörüyor. Bu da mobil pazarda 10 milyar Euro'ya yakın gelir artışı sağlanabileceği gösteriyor.

Done'nin kurucularından Özgür Zan, Apple'ın kullanıcı alışkanlıklarına göre telefonun sahibi tarafından kullanılıp kullanılmadığını anlayan bir patent başvurusunda bulunduğunu paylaştı. Yani önümüzdeki dönemde mobil cihazlar davranışlarımızı daha iyi okuyacak ve buna göre davranışlar sergileyecek. Zira Mobil reklam teknolojilerinin bu yöne uzandığını da geçtiğimiz günlerde paylaşmıştık.

*Horizon 2020 desteğini Türkiye'den sadece 2 şirket kazandı. Diğer şirket medikal-sağlık alanında faaliyet gösteren KuartisMED. Bkz: Sıralı tam liste.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.