Amelia insanların ne sorduğunu, nasıl hissettiğini anlayabilen bir sanal asistan. Yapay zekayı kullanan birçok akıllı makineden farklı olarak Amelia, insan davranışını taklit etmek yerine insanın düşünme biçimini anlamak üzerine kurgulanmış.
İlk olarak WSJ yazarı Christopher Mims'in dikkat çektiği Amelia'nın becerileri dışında, radarımıza girmesinin bir diğer nedeni Baş Mimarı'nın Türkiye'den bir isim olması. Amelia'nın yapımcısı olan IPSoft şirketinde gelişmekte olan teknolojilerden sorumlu Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Ergun Ekici, IPSoft'a 2001 yılında katılmış.
1998 yılında kurulan IPSoft, bugün Asya Pasifik'ten Avrupa'ya kadar geniş bir coğrafyada faaliyet gösteriyor ve dokuz ülkede ofisleri bulunuyor. Kurumlara yönelik IT çözümleri sunan şirket, otonom ve bilişsel teknolojilere odaklanıyor. IPSoft'un karşılaştığı vakaların yüzde 56'sını insan müdahalesine gerek olmadan "akıllı makine"leri sayesinde çözümlediği belirtiliyot şirket tarafından. IBM gibi devlerle rekabet ettiği söylenen IPSoft, Cisco, Accenture, Cygate gibi şirketlerle birlikte çalışıyor.
Diğer taraftan bilişsel teknolojiler alanında çığır açmak isteyen şirket, bunun için Amelia'yı geliştirmeye devam ediyor. Ekici'nin yönetimindeki ekip, Amelia'yı sadece yüksek bir IQ'su olan bir makine olarak değil aynı zamanda gelişmiş bir duygusal zekaya (EQ) sahip bir asistan olarak tasarlamış.
İnsan, daha doğrusu çocuk gibi eğitilmesi gereken Amelia sizden öğreniyor ve zekası siz onu kullandıkça gelişiyor. Düşünce süreci ise özetle birkaç adımı takip ediyor: Amelia'ya bir soru sorduğunuzda soruyu anlarsa cevap veriyor. Cevabı verebilirse, çözümü bulmak için süreci başlatıyor. Cevabı veremiyorsa web'de arıyor. Web'de aradığı yanıtı bulamazsa soruyu bir insana -çalışma arkadaşına- yöneltiyor. Çalışma arkadaşının bu soruya nasıl yanıt verdiğini gözlemleyen Amelia, bu davranış biçiminden öğreniyor ve bilgiyi saklıyor, gelecekte kullanmak üzere.
Bağlamsal filtreler kullanılan Amelia, farklı biçimde söylenen ancak aynı anlama gelen cümleleri algılayabiliyor. Yani ona anlatmak istediğiniz şeyi, belirli bir kalıp kullanmanız için sizi zorlamıyor.
Şu anda metin merkezli bir arayüz kullanan Amelia, farklı dillerde sorulara cevap verebiliyor ve dil öğrenebiliyor. Öncelikle kurumsal pazarı hedefleyen bu sanal asistanın ilk etapta çağrı merkezlerinde kullanılabileceği düşünülüyor. IPSoft'un farklı endüstrilerdeki müşterileri halihazırda Amelia'yı bu konuda test ediyor. Amaç, Amelia'ya doğru cevabı vermesi konusunda tutarlı olmayı öğretmek. Yani gelen her çağrıda müşterinin doğru cevabı alabilmesini sağlamak.
Amelia'nın, henüz "Her" filminde görebildiğimiz, yapay zeka tabanlı işletim sistemi Samantha'ya gerçek hayatta en çok yaklaşan şey olduğu söyleniyor. Ergun Ekici, filmdeki gibi herkesin aşık olabileceği bir işletim sistemini geliştirmenin arefesinde olduklarını belirtiyor. Bunun çok uzun zaman almayacağını da.
Halihazırda The Wired dergisi blogunda bilişsel teknolojilerle ilgili yazılar yayınlayan Ergun Ekici'nin sayfasını burada bulaibilirsiniz.