eBay ve PayPal 2015'te ayrılıyor

eBay, 2015 yılından itibaren PayPal'ı ayrı bir şirket olarak konumlandıracağıyla ilgili Yönetim Kurulu kararını bugün paylaştı. Ayrılma kararında, hızla değişen iki farklı endüstride faaliyet gösteren iki şirketin birbirinden bağımsız olarak devam etmesinin gerek rekabet gerek stratejik açıdan daha avantajlı olacağı belirtiliyor.

Bölünmeyle birlikte üst düzey yönetiminde değişikliğe gidildi. eBay'in Pazaryerleri biriminin başkanı olarak görev yapan David Wenig, bölünmeden sonra eBay'in yeni CEO'su olarak görev yapacak. Şu anda American Express'in yöneticiliğini yapan Dan Schulman ise PayPal'a Başkan ve CEO olarak katılacak. Schulman'ın American Express'in mobil ve online ödeme operasyonlarını da yönettiğini hatırlatalım.

Şirketlerle ilgili verilerin paylaşıldığı notta, PayPal'a bugün 152 milyon adet kayıtlı hesap olduğu belirtiliyor. Hesap sayısını geçtiğimiz çeyrekte yıllık yüzde 15 oranında büyüten PayPal, geçtiğimiz 12 ayda gelirlerini yüzde 19 oranında arttırarak, yaklaşık 7,2 milyar dolara çıkarmış. Online'da harcanan her 6 doların 1'inin PayPal üzerinden harcandığı belirtiliyor.

Bugün 149 milyon aktif satın alma müşterisi olan eBay'in ise siteyi ziyaret ettiğiniz herhangi bir anda ortalam 700 milyon adet ürün listelediği belirtiliyor. Bunların yüzde 75'inin de yeni ürünler olduğu notlar arasında.

Sayılar faaliyet gösterdikleri alanların en büyükleri arasında yer alan her iki şirketin birlikte yönetilmesinin zorluğunu gösteren işaretler olarak da görülebilir. Bunun yanında gerek e-ticaret gerek online ödemeler alanında son dönemde artan rekabetse, eBay'in bu kararında etkili olmuş gibi görünüyor. Zira Apple Pay'in gelişiyle en çok endişe etmesi gerek şirketin PayPal olduğu da sıkça konuşulan konulardan biriydi.

Bunlara ek olarak, eBay finansal sonuçlarını açıkladığı Ocak 2014'te, ünlü yatırımcı Carl Icahn'ın PayPal ve eBay'in ayrılmasına yönelik talebini de paylaşmıştı. O dönemde Icahn'ın yeni aldığı hisse ve türevlerle birlikte yaklaşık 0,82'lik bir hak öne sürdüğü belirtiliyordu. Görünen o ki şirket bölünme kararında bu tavsiyeyi de takip etmiş.

Bölünme operasyonunun 2015 yılının ikinci yarısında tamamlanması planlanıyor.

Yorumlar
  1. İlk Yorumu yazmak ister misiniz?

    İlk Yorumu yazmak ister misiniz?

    Yorum Yazmak için Giriş Yap
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.