Facebook, platform savaşları için Oculus'la ısınma turlarına başlıyor

Facebook, platform savaşları için Oculus'la ısınma turlarına başlıyor

Facebook'un Oculus VR'ı iki milyar dolara satın almasıyla ilgili en çok heyecan yaratan konulardan biri de Oculus'la birlikte geliştirecekleri yeni bilişim platformuydu. Bu neden Google'ın Android satın almasına bile benzetilen anlaşmayla Zuckerberg, geleceğin bilişim platformunu inşa etme yarışına katıldığını ilan etmişti. Ve artık Facebook'un bu hedefini test edeceği dönem başlıyor: Oculus Platformu uygulama mağazası bu sonbaharda geliyor.

19-20 Eylül'de düzenlenen Oculus VR'ın ilk geliştirici konferansı Oculus Connect'te duyurulan habere göre, kullanıcılar bu sonbahardan itibaren, Oculus Platform uygulama mağazasında yeni geliştirilen uygulamaları indirebilecek. Deneyim ilk başta Oculus VR yazılımıyla üretilen Samsung Gear VR başlıklarıyla sınırlı olacak ancak bir süre sonra platformun -Apple'ın tutumuna bağlı olarak- iOS, Android, Rift, Windows Phone, Chrome, Safari, Internet Explorer ve Safari versiyonları da yayınlanacak.

Geliştiricilerin Oculus Platform'da sundukları uygulamaları ilk etapta satmalarına izin verilmeyecek. Bu şekilde daha fazla kişiye ulaşması beklenen uygulamalarla Oculus kendi Platform'unu da test ediyor olacak. Oculus Platform, Samsung Gear VR'ın ana sayfası olarak gelecek. Platform'da Oculus'un Videos, 360 Photos ve Cinema gibi kendi uygulamaları da yer alacak.

oculus crescent bay

Oculus Connect'te yapılan bir diğer önemli lansman da, Crescent Bay başlıklarıydı. Oculus'un sanal gerçeklik deneyiminde bir önceki versiyonuna (DK2) göre büyük bir sıçrayış olarak tanımladığı geliştirici kitleri yeni bir görüntü teknolojisi, daha hızlı yenileme süresi, daha yüksek çözünürlük ve geliştirilmiş optik gibi özelliklerle geliyor. Oculus, Crescent Bay'le birlikte artık görüntü kadar ses deneyimini de önemsediklerinin haberini verdi. Pozisyonunuza uyumlu 3 boyutlu ses özelliği Crescent Bay'le geliştirilmek istenen özelliklerden biri.

Oculus Platform'un gelişi ve Crescent Bay protopinin lansmanı, Oculus VR'ın sanal gerçeklikteki iddiasını ortaya koyması açısından oldukça önemli gelişmeler. Gelişmeler, Facebook'un, Apple ve Google gibi, kendi uygulama ekosistemiyle yarışa başka bir bir "boyut" getirmesi anlamına da geliyor.

Daha fazla detay için Oculus Connect'in ana konuşma videolarını aşağıda bulabilirsiniz:

Birinci ve ikinci keynote, Oculus VR CEO'su Brendon Irıbe ve Oculus Chief Scientist Michael Abrash

Üçüncü keynote: Oculus VR CTO'su John Carmack

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.