Apple'ın NFC entegrasyonuyla mobil ödemeler alanında girişiyle, kısa bir süre sonra Starbuck's kahvenizi ya da McDonald's menünüzü iPhone 6'nızı ya da Apple Watch'unuzu kullanarak satın alabileceksiniz. Peki Apple'ın bu işten karı ne olacak? Daha da önemlisi mağazalar -bu durumda Starbuck's- hizmeti kullanmak için bir bedel ödeyecek mi?
Apple Pay için şirketin mağazalardan ücret talep etmemesi, servisin yaygınlaşması için kritik olabilir ve görünüşe göre Apple böyle bir yol izleyecek. Şirket tarafından konuyla ilgili bir açıklama henüz gelmese de Bloomberg'in konuya yakın kaynaklardan aldığı bilgiye göre şirket, servisinin ücretini yalnızca bankalardan toplayacak. Apple anlaştığı bankalardan, yapılan her Apple Pay işlemi için bir ücret alacak.
Farklı kaynakların da doğruladığı habere göre, bankalar "swipe-fees" olarak bilinen, yıllık 40 milyar doların üzerinde gelir yaratan kart okuma ücretlerinin bir kısmını Apple'la paylaşmaya hazırlar. Bunun nedeniyse, tahmin edeceğiniz gibi Apple'ın endüstriyi büyüteceğine olan inanç. Apple Pay'in uzun vadede banka ve kart ağlarının mağazalardan aldıkları ücretleri düşürme olasılığından da söz ediliyor. Bu ücretlerin önemli bir kısmı dolandırıcılık gibi maliyetleri kapsıyor ve daha güvenli olması beklenen Apple Touch ID'nin bu maliyetleri düşürmesi muhtemel görülüyor.
Apple Pay'i tanıttığımız yazımızda belirttiğimiz gibi, servis, kredi kartı ödeme hacminin yüzde 83’ünü elinde bulunduran büyük bankalarla çalışacak. Apple çalıştığı bankalar ve Visa, MasterCard gibi ödeme ağları aracılığıyla ABD'deki 220 binden fazla üye işyerinde temmasız ödemeyi kabul ediyor olacak. Apple'ın anlaştığı bankalar arasında Chase, Wells Fargo, Bank of America, Capital One gibi bankalar var.
220 bin işyeri başlangıç için iyi bir sayı olsa da bunun ABD'de kredi kartı kabul eden mağazaların yüzde 2,4'ünü oluşturduğunu belirtelim. Apple Pay'den beklenense bu oranın yukarı, çift haneli sayılara çıkması sürecinde itici güç olması. Burada Amerika pazarında EMV çipli kredi kartlarının Ekim 2015'te standart haline geliyor olduğunu hatırlatmak gerekebilir. Apple Pay'in zamanlaması açısından bunun bir avantaj olduğu da ortada.
Buna karşın Apple'ın bu yüksek beklentilere cevap vermesi, söylendiği kadar kolay olmayabilir. Zira bildiğiniz gibi ödeme sistemleri iki yönlü bir çalışma gerektiriyor. Apple'ın işletmelerle ve ihtiyaçları değişen farklı endüstrilerle şimdiye kadar olmadığı kadar yakın çalışmasına ihtiyaç olabilir.
Apple'ın en önemli avantajı ise son kullanıcıyı ikna etme başarısı. Yukarıda gördüğünüz grafik, Jackdaw Research'ün Temmuz 2014 itibariyle, kullanıcılaraın mobil ödemelere nasıl yaklaştığını gösteriyor. Kullanıcıların yüzde 64'ü daha önce hiç mobil ödeme yapmadığını söylüyor. Yüzde 10'u da sadece bir kez denemiş. Apple'ın öncelikli başarısının bu kitleleri harekete geçirmek olacağı söylenebilir. Bundan sonrasının çorap söküğü gibi gelip gelmeyeceğini zaman gösterecek.
Apple Pay'in iPhone 6 ile nasıl çalışacağını merak ediyorsanız, TechCrunch'ın aşağıya eklediğimiz demosunu görmenizi tavsiye ederiz. Apple Pay ile ilgili diğer detayları da buradaki yazımızda bulabilirsiniz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap