Girişimciler için online iş modeli tanımlama aracı: Ciz.io

Girişimciler için online iş modeli tanımlama aracı: Ciz.io

Bir DAM Start-up Studio girişimi olan Ciz.io için en kısa tanımıyla 'girişimcilerin iş modeli tanımlayabileceği ve bu iş modelini dilediği gibi paylaşabileceği online bir araç' diyebiliriz.

Ciz.io'ya e-posta adresinizle beraber basit bir form aracılığıyla kayıt olabiliyorsunuz. Sonrasındaysa dilediğiniz kadar kanvas oluşturmanız, bu kanvasları önzileyebilmeniz ya da size özel olarak üretilen bir url vasıtasıyla paylaşmanız mümkün.

Ciz.io; aynı zamanda içinde bulundurduğu örnek iş modeli kanvasları ve açıklayıcı metinlerle eğitici bir rol de üstleniyor. Tamamen Türkiye'de bulunan girişimciler için hayata geçirilen Ciz.io şu an yalnızca Türkçe olarak kullanıcılarına ulaşıyor.

DAM Start-up Studio bünyesinde geliştirilen Ciz.io için toplamda 5 kişi çalışmış. 8 Haziran'da fikir olarak üzerinde düşünülmeye başlanan proje, geçen haftaysa 'public beta' sürecine geçmiş ve herkesin kullanımına açılmış.

Ciz-io-Ornek-Kanvas

Ciz.io ekibi ile proje hakkında konuştuğumuzda; başta internet girişimcileri olmak üzere tüm girişimciler için 'gerçekten işe yarayan ve zaman kazandıran' hazır formatlı şablonlar ve ufuk açıcı örnek çalışmalar sunmayı hedeflediklerini öğrendik. Yani şu an bünyesinde yalnızca iş modeli kanvası hazırlanabilen Ciz.io, ekibin düşündüklerini baz alırsak yalnızca bir başlangıç.

Diğer kanvas ve şablonlar yolda

Öğrendiğimize göre girişimin kısa vadedeki hedefi iş modeli kanvasının yanında 'Lean Startup' yani yalın girişim modelini de entegre etmek. Girişimcilerin aklında 'Lean Startup' sonrası için çok sayıda şablon ve format olsa da öncelikli şablon ve formatlar kullanıcılardan gelen geri bildirimlerle belirlenecekmiş.

Ciz.io'nun iş modeli gereşi girişimcilere daima ücretsiz kalacağını belirten girişimcilere gelir modeliyle alakalı olarak ayrıca şunları söylüyor: "Ciz.io gelir modelini, girişimci ekosisteminden beslenmek isteyen hizmet/ürün/servis sağlayıcılarla yapacağı periyodik partnerlikler üzerine odaklayacak.

Bu partnerliklerin ön şartı girişimcilere net fayda sağlamak olacak. Kuruluş masraflarının optimize edilmesinden başlayan bu geniş yelpaze, kurucu ortakların ihtiyacı olabilecek satış, pazarlama, insan kaynakları, hukuki ve finansal ve tabi ki mentorluk gibi birçok konu başlığını destekleyecek."

ciz-io-takim
Ciz.io takımı

Mayıs 2010'da hayata geçen Dam Start-up Studio bünyesinde şu an 5 farklı girişim yer alıyor. 12 kişilik ekibini 2015 sonunda 29 kişiye çıkartmayı hedefleyen şirket, 'her yıl 5 yeni girişim' mottosuyla birlikte önce Türkiye'de sonrasındaysa global arenada parmakla gösterilecek, internet girişimleri üreten bir stüdyo olmayı hedefliyor.

Göze hoş gelen ve kullanımı kolay arayüzüyle dikkat çeken Ciz.io, yukarıda girişimcilerin paylaştığı bağlamda; ilerleyen dönemde girişim hızlandırıcı ve yatırımcılarca kullanımı alışkanlık haline gelen bir platform haline gelebilir. Ki çoğu yeni girişimci için de Ciz.io'da bulunan kanvas ve şablonların doldurulması önemli bir sınav olacaktır.

Hem Ciz.io hem de Dam Start-up Studio hakkındaki gelişmelerde sizleri bilgilendirmeye devam edeceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.