Rocket Internet'in e-ticaret girişimi Zalando, halka açılıyor

Rocket Internet'in e-ticaret girişimi Zalando, halka açılıyor

Rocket Internet'in başarılı girişimlerinden Zalando, bir süredir gündemde olan halka açılacağı yönündeki haberleri doğruladı ve Frankfurt Borsası'nda halka açılacağını duyurdu. Zalando'nun yüzde 36'sına sahip olan İsveçli yatırım şirketi Kinnevik, Zalando'nun halka arz operasyonunda yüzde 10 ila 11 oranında hisse satışı gerçekleştirmesi beklentisini paylaştı.

Operasyonla yaklaşık 500 milyon euro sermaye arttırmayı planlayan Zalando'nun değerlemesinin 4 ila 5 milyar euro arasına ulaşması bekleniyor.

Ayakkabı ve moda dikeyinde hizmet veren e-ticaret şirketi Zalando, yılın ilk yarısında gelirlerinin 1 milyar euro’yu geçtiğini açıklamıştı. Bir önceki yılın aynı dönemine göre gelirlerini yaklaşık yüzde 25 oranında arttıran şirketin 2014 yılı sonunda halka arz edilmesi planlanıyor.

Zalando, bugün 15 ülkede bin 500 marka ile çalışıyor. 7 bin çalışanı olduğu belirtilen e-ticaret devinin trafiğinin yüzde 40'ı mobil cihazlardan geliyor. Şirket, geçtiğimiz yıl 11,6 milyon olan toplam aktif müşteri sayısını bu yıl 13,7 milyon çıkarmıştı. Zalando'nun müşterilerinin yüzde 60'ı Almanya, İsviçre ve Avusturya'dan geliyor,

Zalando'nun halka arz operasyonu sadece yeni yatırımcılara açılacak. Avrupa e-ticaret pazarının bu yıl 425 milyar euro büyüklüğe ulaşması bekleniyor ve Zalando da bundan daha büyük bir pay almak istiyor.

Samwer Kardeşler'in e-ticaret hedefleri bildiğiniz gibi Avrupa ile sınırlı değil. Ve Rocket Internet, Avrupa dışında aktif olduğu 23 pazar için yeni bir strateji belirledi. Rocket bugün en büyük yatırımcılarından Kinnevik ile birlikte gelişmekte olan pazarlardaki e-ticaret şirketlerini konsolide edeceklerini duyurdu. Anlaşmayla birlikte, Hindistan odaklı Jabong, Latin Amerika odaklı Dafiti, Rusya odaklı Lamoda, Orta Doğu odaklı Namshi, Güney Asya ve Avustralya odaklı Zalora olmak üzere beş e-ticaret şirketi tek çatı altında birleşti. Toplam 2,7 milyar değerlemeye sahip beş şirket artık Global Fashion e-commerce Group (GFG) ismiyle hizmet verecek.

30 Haziran itibariyle 4,6 milyon aktif müşteriye sahip olan GFG'nin 2013 yılında toplam 406 milyon euro gelir yarattığı belirtiliyor. 2014 yılı sonunda tamamlanması planlanan konsolidasyonla GFG'nin en büyük hissedarları Kinnevik (%25,1), Rocket (%23,5) ve Access Industries (%7,4) olacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.