Tayvanlı müzik uygulaması KKBOX, yeni aldığı 104 milyon dolar yatırımla Uzak Doğu'dan yükselen yeni girişimler arasında kendini göstermeye başladı.
Spotify'dan önce 2004 yılında kurulan KKBOX, Uzak Doğu'da oldukça başarılı bir uygulama ve yeni yatırım da yine Uzak Doğulu bir yatırım şirketi olan Singapore GIC bulunuyor.
2014 yılı başında çoğunluk hissesini Japonya'nın en büyük 2. telekom şirketi KDDI'a satan KKBOX'ın diğer yatırımcıları arasında dünyaca ünlü akıllı telefon üreticisi HTC ve Tayvanlı Chunghwa Telecom da yer alıyor.
Farklı özellikler ve fiziksel pazar faaliyetleri
Karaoke ve uygulama içi sohbet gibi farklı özellikleriyle şimdiye kadar Tayvan, Japonya, Hong Kong, Singapur, Malezya ve Tayland'da meşhur olan KKBOX, bu yatırımla hem altyapısını geliştirmeyi hem de yeni pazarlara açılmayı hedefliyor.
Arşivinde 500 uluslararası ve yerel müzik marka üzerinden 10 milyon parça bulunan uygulamanın, yerel pazarda aylık bir müzik dergisi çıkarmak ve her yıl müzik ödülleri dağıtmak gibi aktiviteleri de var.
Spotify ile Asya'da kapışma başladı, Avrupa'ya sıçrayabilir
2009'da Hong Kong'a açılarak Tayvan dışına çıkan KKBOX, henüz Avrupa'ya ve Amerika'ya uzanmış değil ama Spotify, 2013 yılında Singapur, Hong Kong ve Malezya pazarlarına açılarak KKBOX'ın karşısına çıktı bile. Şu anda ise Tayvan ve Filipinler'de de Spotify'ı kullanmak mümkün.
Endonezya, Vietnam ve Filipinler ise KKBOX'ın adım atacağı ülkeler listesinin başında geliyor ama yerel pazarlardaki anlaşmalarıyla kendine güvenen KKBOX'ın yeni yatırımla Avrupa pazarında Spotify'a rakip olmasını da bekleyebiliriz.
Uzak Doğulu girişimler Batılı girişimlere karşı
Diğer yandan son yıllarda hem Uzak Doğulu yatırımcıların hem de girişimlerin Batı'ya yöneldiğinib biliyoruz. Bunun en iyi örneklerinden biri olan LINE, şu sıralarda halka arz hesapları yapıyor ve LINE'ın yanısıra WeChat de dünya pazarında Whatsapp ile kapışıyor (bkz: resmi rakamlar).
Amerikalı girişimlerle kapışacak girişimlerin Uzak Doğu'dan çıkabileceğini düşünmekle sanırım hata etmiyorum ve bu alanda yeni girişimlerin adını duyuracağımızı düşünüyorum. Uzak Doğulu girişimlerin Samsung markalı telefonlarda ön yüklemeli olarak gelmesi gibi bir hareketin de çok etkili olabileceği kanısındayım ama Samsung'un bu konudaki stratejisi muhtemelen yerel pazarlarla sınırlı.
Yeni gelişmeleri beklerken sizden de yorum alabiliriz...
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap