MIT Technology Review'ın her yıl düzenli olarak yayımladığı "35 Innovators Under 35" listesinin bu yılki sonuçları açıklandı. Odaklandıkları alanların geleceğini etkileyebilecek çalışmalar/yaklaşımlar/girişimlere imza atan 35 yaş altındaki yenilikçileri listeleyen MIT'nin listesinde bu yıl Türk bir bilim insanı da var.
University of Pennsylvania Litt Lab of Translational Neuroengineering'de doktora sonrası araştırmacısı olarak çalışan Duygu Kuzum, aynı zamanda Stanford Üniversitesi'nde misafir öğretim üyesi olarak görev yapıyor.
Alanlarındaki problemlere önerdikleri farklı çözümlerle dikkat çeken 35 yaş altı 35 yenilikçi karakteristiklerine göre 5 farklı kategoriye ayrılıyor. MIT, geliştirdikleri yeni teknolojilerle listeye alınan yetenekleri "Inventors" yani Mucitler; var olan teknolojilerin nasıl daha iyi kullanılabileceğini gösterenleri "Visionaries" yani Vizyonerler; teknolojik fırsatları kamusal politikalar için kullananları "Humanitarians" yani İnsancıllar; geleceğin inovasyonu için zemin hazırlayacak çalışmalara imza atanları "Pioneers" yani Önderler ve son olarak da yeni teknoloji işleri kuranları "Entreprenurs" yani Girişimciler kategorilerinde listeliyor.
Beyinden esinlenen bilgisayar çiplerine odaklanan çalışmalarıyla Pioneers kategorisine alınan Duygu Kuzum, insan beyninin dokusu ve sinaptik hesaplama becerisini taklit eden nanoelektronik sinaptik cihazlar geliştiriyor.
Bilkent Üniversitesi'nde Elektrik ve Elektronik Mühendisliği lisans eğitimini tamamlayan Duygu Kuzum, 2006 yılında Stanford Üniversitesi'nde Elektrik Mühendisliği alanında yüksek lisans ve Doktora (PhD) eğitimine başlamış ve o tarihten itibaren bu alanda çalışmaya devam etmiş. Ancak aşağıdaki videosunda görebileceğiniz gibi başta elektronikle başlayan Duygu, beynin çalışma prensibini daha iyi anlamaya çalışarak bunu bilgisayarlara uyarlamaya çalışan beyin bilişimi şeklinde çevirebileceğimiz "brain computing" alanına odaklanmış.
İlerleyen yıllarda Stanford'dan meslektaşlarıyla birlikte geliştirdiği nörosinaptik bilgisayar çipi prototipi, Duygu'nun MIT'ye verdiği bilgiye göre, enerji verimliliği ve işlem kabiliyeti yüksek bilgisayarların yanında nöral implantlar ve protez cihazlara uyarlanabilme potansiyeli taşıyor.
Nörosinaptik bilgisayar çipleri geleceğin bilgisayarlarının yapıtaşı olabilecek gelişmelerden biri olarak görülüyor ve hatırlarsanız IBM benzer bir gelişmeyle yakın zamanda gündemimize girmişti. Oldukça cazip bu alanda geleceğe yön verebilecek çalışmalara imza atan Duygu Kuzum'un çalışmalarıyla ilgili daha fazla detaya yakın zamanda yer veriyor olacağız. Güncellemelerimizi takip edin.
Duygu Kuzum'un beyin bilişimi alanındaki çalışmalarının iyi bir özetini aşağıdaki videosunda görebilirsiniz. Innovators Under 35 listesinin tamamı ise burada.