Inbound Pazarlama nedir? 6 adımda Inbound Pazarlama'ya giriş

Inbound Pazarlama nedir? 6 adımda Inbound Pazarlama'ya giriş

Konuk yazarımız Şeyhmus ÖlkerHubspot.com Türkiye partneri Netvent.com'un kurucu ortağıdır. 

hubspot inbound pazarlama marketing netventVoltier Digital’ın 2011'de yaptığı araştırmaya göre insanların yüzde 86'sı televizyonda reklamlar başladığında kanal değiştirmekte, yüzde 44'ü direk atılan bir epostayı hiç açmadan silmekte ve yüzde 91'i daha önce kaydolduğu bültenlerden kaydını sildirmektedir. Outbound olarak adlandırabileceğimiz bu tek yönlü iletişime dayalı geleneksel pazarlama yöntemleri yerine, doğru kurgulanan Inbound Pazarlama stratejisi ile başarıya ulaşmak sizin elinizde.

Peki nedir bu Inbound Pazarlama (Inboung Marketing) ?

İlk olarak 2005 yılında Brian Halligan’ın ortaya attığı Inbound Pazarlama kısaca paylaşmaktır. Dünya ile paylaşacağınız içeriklerle temellerini atacağınız bu metodoloji sayesinde yabancıları marka fanatiklerine dönüştüreceğiniz yola çıkmış olursunuz.

İçerik yaratma, müşteri döngüsünün her adımı yakından takip etme, kişiselleştirme, farklı kanalları pazarlama stratejisi ile birleştirme ve entegrasyon temelinde inşa edeceğiniz aktiviteleriniz sayesinde satışlarınızı katlayabilirsiniz.

Temel problem olan dönüşüm oranlarınızı doğru strateji ve ispatlanmış metodolojiler sayesinde arttırarak adım adım müşteri adaylarının sizi bulmasını sağlayabilirsiniz.hubspot inbound pazarlama marketing

Ülkemizde çok yaygın olarak konuşulmuyor bu stratejiye 6 adımda nasıl adım atacağınıza bir bakalım.

  1. Hikayeni Yarat: Doğru kurgulanmamış bir hikaye veya markanız yoksa Inbound Pazarlama’dan sonuç almanız mümkün değildir. O nedenle hikayenizi müşteri adaylarınızın dikkatini çekecek şekilde sunmanız ilk adımdır. Vizyonunuzla uygun, hedef kitlenize ve kabiliyetlerinize odaklanarak yarattığınız hikaye sayesinde müşterilerinizi marka fanatiklerine dönüştüreceğiniz sürece başlayabilirsiniz.
  2. Güçlü Altyapı: Web siteniz satın alma sürecinizin başlangıcıdır. Ziyaretçilerinizi ilk tanışma noktanız olan web sitenizin güçlü altyapıya ve doğru kullanıcı deneyimine sahip olması kritik öneme sahiptir.
  3. İçerik Kraldır: Online satışlarınızı arttırmanız ve müşterilerinizi markanıza bağımlı hale getirmeniz için içerik en önemli araçtır. Doğru kanallarda doğru paylaşımları yaparak içerikten maksimum trafiği elde edebilirsiniz. Blog, Sosyal Medya, Eğitici İçerikler ve doğru kurgulayacağınız Arama Motoru Optimizasyonu ile birleştiğinde trafiğiniz artacak ve daha fazla web sitenize ziyaretçi çekeceksiniz.
  4. Trafiği Satışa Dönüştürme: Dönüşüm günümüz Pazarlama profesyonellerinin en önemli performans parametresidir. Satışa dönüşümü sağlayacak araçları içerik stratejinizle birleştirmeniz büyük önem arz etmektedir. Bu adımda özellikle Hubspot gibi Inbound Pazarlama araçlarından faydalanmak hem işleri kolaylaştıracak hem de ölçümlemeyi sağlayacaktır. Bu adımda müşterilerinize özel tasarlanmış sayfalar, webinarlar veya benzer eğitici içerikler vasıtası ile teklifler sunmanız gerekmektedir. Müşteri adaylarınızı siz onları rahatsız etmeden onların sizi bulmasını sağlarsınız. Sizin ürün veya hizmetlerinizle ilgilenen doğru kitleye ulaşarak satışlarınızı arttırırsınız.
  5. Bağımlılık Yaratma: Bütün bu adımları tamamladığınızda artık marka fanatikleri yaratmanın vakti gelmiş demektir. Mevcut müşterilere satış yapmanın birim maliyeti yeni müşteri kazanma maliyetinden her zaman daha düşüktür. Doğru etkileşim ve  kaliteli içerik stratejileri müşterileriniz memnun edin. Bu yolla hem mevcut müşterilerinize satışınızı arttırın hem de sizin adınıza mevcut müşterilerin sizi anlatmasını sağlayın.
  6. Ölçümleme: Dönüşüm oranları, kampanya performansı ve yatırım geri dönüşü Pazarlama profesyonellerinin önceliği olmalıdır. Aksi halde yarattığınız katma değer ile ilgili müşterilerinizle analitik bir iletişim kurmanız mümkün olmaz. Bu noktada sadece trafik çekmeniz veya sadece SEO görünürlüğü arttırmanız müşterileri memnun etmeyecektir. Bu nedenle Inbound Pazarlama, Dijital Pazarlama’nın kalbindedir. Inbound Pazarlama’nın hedefi her zaman için satışları arttırmaktır, bu artışı analitikler vasıtası ile müşterilerinize sunmanız da Inbound Pazarlama stratejinizin son adımıdır.

Özetle

Modern Pazarlama Inbound Pazarlama ile başlar. Inbound Pazarlama ise paylaşmakla. Bu uzun soluklu süreçte tüm ekibinizle Inbound Pazarlama adımlarınızı atmalısınız. David Packard’ın dediği gibi "Pazarlama, pazarlamacılara bırakılmayacak kadar önemlidir"

Görsel Kaynak: hubspot.com

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.