İngiltere Premier Lig'inden gollü Vine videolarına uyarı

İngiltere Premier Lig'inden gollü Vine videolarına uyarı

premier-league

Dünya Kupası'nın ardından coşkuyla geçeceğine emin olduğumuz ve pek çok kişinin merakla beklediği futbol liglerinin sezon açılışları başlıyor. Özellikle Brezilya'da düzenlenen Dünya Kupası boyunca milyonlarca tweet atılmış, dijital ortamdan Dünya Kupası'nın takibi çok ciddi bir seviyeye ulaşmıştı.

İngiltere Premier Ligi'nin İletişim Direktörü Dan Johnson, liglerin tam da başlayacağı hafta BBC'ye önemli bir açıklama yaparak, taraftarların golleri kaydederek paylaşabileceğini, fakat bunun yasalara aykırı olduğunu dile getirdi.

Bildiğiniz gibi Dünya Kupası'nda gelen gollerin ardından videolar, pek çok Vine hesabı üzerinden golün olduğu aynı dakika içerisinde taraftarlar tarafından paylaşılıyor, Twitter üzerinden yayılıyor ve bu hesaplar binler, hatta yüz binlerce kişi tarafından görülüyordu. Fakat bu durum tıpkı Premier Ligin yetkili ismi Dan Johnson'ın vurgu yaptığı gibi yayın hakları sebebiyle  yasalara aykırı.

Aynı Türkiye'de olduğu gibi, İngiltere'de liglerin yayın hakları belirli bedeller üzerinden kanallara satılıyor. İngiltere'deki son anlaşmanın değeri milyar dolarla ölçülürken, kanallar İngiltere Premier Lig maçlarını canlı olarak yayınlamak için ciddi bedeller ödüyor.

Her ne kadar taraftarların bunu yapması gayet doğal olsa da, bir diğer yandan yayıncı şirketlerinin haklarının korunmak zorunda olması da gündemde. Her ne kadar şimdilik bir yasal yaptırım bulunmuyor olsa da, ileride bu alanda hukuki problemler yaşanabileceği aşikar. Benzer bir durumun 31 Ağustos'ta çalacak düdükle başlayacak Türkiye Süper Lig'inde yaşanıp yaşanmayacağını da göreceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.