Gartner 2014 için Hype Cycle grafiğine göre nesnelerin internetinde bekletiler çok yüksek

Gartner 2014 için Hype Cycle grafiğine göre nesnelerin internetinde bekletiler çok yüksek

Gartner, teknoloji odağında farklı sektörlerin eğilimlerini analiz ettiği Hype Cycle grafiğinin 2014 sürümünü yayınladı.

Hype Cycle, pazar dinamiklerini değerlendirerek duraksama eğiliminde olan teknolojileri ve ilgi gören teknolojilerin ne kadar daha revaçta olacağını Hype Cycle grafiğinde resmediyor.

2014 Hype Cycle grafiğine baktığımızda, beklentilerin tepe noktasında Internet of Things yani nesnelerin internetini görüyoruz.

Doğal dil işleme, sesten sese çeviri teknolojileri, giyilebilir kullanıcı arayüzler, akıllı danışmanlar (asistanlar), tüketiciye dönük 3B baskı, şifrelenmiş para birimleri (bitcoin vs.) de beklentilerin en yüksek olduğu alanlar olarak göze çarpıyor.

Nesnelerin interneti vb. alanlarda ülkemizde henüz ciddi girişimlerle karşılaşmasak da ses teknolojilerinde Sestek'in Botego'nun yüzde 30'unu satın alması önemli bir gelişme olarak aklıma geliyor.

gartner hype cycle grafik trend 2014

2 yıldan başlayıp 10 yıl ve ötesi için teknolojilerin durağanlık dönemini de tahmin eden Gartner'a göre yukarıda bahsettiğimiz teknolojiler 5-10 yıl daha gündemde kalacak. Bu teknolojilerden sonra ise 10 yıllık döneme yayılan ve henüz inovasyon tetikleyicisi diliminde kalan kuantum programlama, holografik ekranlar vb. teknolojilerin devri başlayacak.

Gartner; NFC, bulut programlama, mobil sağlık takibi, makineler arası iletişim, artırılmış gerçeklik gibi alanlarda ise beklentilerin düşük olduğuna dikkat çekiyor. Bu teknolojilere hayal kırıklığı diliminde yer verilmiş ki NFC'nin bir türlü çıkış yakalayamayan bir teknoloji olduğunu hemen herkes biliyor ve yatırım yapmıyor.

Bu Hype Cycle ile girişiminizin pazar potansityelini değerlendirebilir, şimdiden hangi alanlara yatırım yapmanız gerektiğini okuyabilirsiniz. Gartner'ın da yanılabilir ama çoğunlukla büyük olasılıklara oynamak daha mantıklıdır. ;)

Gartner'ın 2012 Hype Cycle grafiğine şurada göz atabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.