E-ticaretin Türkiye'de çok fazla konuşulmayan taraflarından biri de, küreselleşmek isteyen markalar için artık geçerli bir kanal haline gelmesi. Bu bildiğiniz gibi bir teknoloji bloggerının önsezisinden öte, -üzerinden biraz zaman geçmiş- bir bulgu. Örneğin, küresel araştırma şirketi AT Kearney'in son iki yıldır yayımladığı Global Retail E-Commerce Index başlıklı raporunda, online alışverişin perakende şirketlerinin küresel yayılma stratejileri için yeni bir ufuk haline geldiği belirtiliyor.
E-ticaretin küreselleşmesi ve perakende şirketlerinin online kanallardan sınır ötesi müşterilere ulaşması şeklinde gözlemlediğimiz trend gün geçtikçe daha önemli hale geliyor. Bunun belki en ilginç sonuçlarından biri de, küreselleşmek isteyen markalara destek olmak üzere kurulmuş girişimlerin de küreselleşmesi.
Bu alanda akla ilk gelen girişimlerden biri olan Borderfree, bugüne kadar Amerika'dan online ve offline çok sayıda mağazanın 100'ün üzerinde ülkeye açılmasına yardımcı oldu. Ve şirket bu yıldan itibaren, hizmetini Amerika'nın dışındaki ülkelere taşıyor.
1999 yılında kurulan Borderfree, bir teknoloji ve servis platformu sağlayıcısı olarak perakende şirketleri için e-ticaret ve lojistik çözümleri sağlıyor. Sadece e-ticarete odaklanan şirketler kadar online satış kanallarıyla yurt dışından müşterileri hedefleyen gerçek mağazalarla da çalışıyor. Borderfree'nin hizmetinin bugün 100'ün üzerinde ülke ve 60'ın üzerinde para birimine ulaştığı belirtiliyor. Şirket, bu açılımını destekleyecek şekilde geçtiğimiz Mart ayında Nasdaq'ta halka açıldı ve 80 milyon dolar sermaye arttırdı.
Borderfree, uluslararası satış yapmak isteyen mağazalar için alışveriş deneyimine her yönden destek sağlıyor. Bu hizmetler arasında, sitenin yerelleştirilmesi, kura göre fiyat belirleme, ödeme işlemleri, yolsuzluk yönetimi, son teslim alma maliyeti, gümrük, aracılık ve lojistik hizmetleri yer alıyor. Bunu büyük ölçüde yerel işbirlikleriyle sağlayan Borderfree, bu sayede küçük ve orta ölçekli mağazaların da uluslararası satış yapmasının önünü açıyor.
Borderfree'nin ana iki gelir kalemi var. Bunlardan ilki, sipariş edilen ürünlerin teslimatından alınan gelirler; ikincisi de şirketin büyümesine daha önemli katkıyı yapan e-ticaret hizmeti gelirleri. (E-ticaret tarafındaki artışın lojistik masraflarında düşürücü etki yapabileceğini düşündüğünüzde, şirketin e-ticaret hizmetini neden önceliklendirdiği daha net anlaşılıyor.) Bu nedenle Borderfree, hizmet verdiği e-ticaret şirketlerinin her işlemi için düşük ücretli ya da ücretsiz teslimat opsiyonu da sağlıyor.
Uluslararası e-ticaret pazarının büyümesi Borderfree'nin gelirlerine doğrudan yansıyor. Şirketin yakın zamanda açıkladığı 2014 ikinci çeyrek mali sonuçlarına göre, Borderfree e-ticaret gelirlerini bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 34 oranında arttırarak 16.4 milyon dolara çıkardı. Bu, şirket için çeyrek bazda bir rekordu aynı zamanda.
Eğer Amerika'dan online alışveriş yapan biriyseniz Borderfeee'yi zaten duymuş olabilirsiniz, zira Türkiye, şirketin uluslararası ağına dahil olan ülkelerden biri. Borderfree'den aldığımız bilgilere göre, Türkiye özellikle son yıllarda büyümesiyle dikkat çeken bir pazar. Halihazırda benzer işlevi gören yerel girişimlerin Türkiye'de beliriyor olması, bu veriyi doğruluyor. Bireysel kullanıcılar Borderfree üzerinde şu adresten alışveriş yapabiliyor.
Diğer taraftan Türkiye'deki ilginin genel büyüme trendinin parçası olduğunu hatırlamakta fayda var. Bugüne kadar yalnızca Amerika merkezli şirketlerle çalışan Borderfree mali sonuçları açıklamasında, Amerika dışındaki e-ticaret perakendecilerine odaklanmaya başlayacağını duyurmuştu. Şirket, bunun için Birleşik Krallık başta olmak üzere Avrupa Birliği'nde iş geliştirme çalışmalarına başlamış.
Borderfree'nin 2015 yılı öncelikleri arasında Amerika dışındaki perakendecilerle çalışmaya başlamak var. Buna ek olarak sevkiyat masraflarının düşmesi ve uzun vadede, yapılan her işlem için bu tekliflerin sıfır veya sıfıra yakın hale getirilmesi de hedefleri arasında.
Bireysel kullanıcılar kadar, uluslararası suları test etmek isteyecek okuyucularımızın ilgisini çekebileceğini düşündüğümüz Borderfree, incelemek isterseniz burada.