En kısa haliyle 'uzaktan kontrol edilen, pilotsuz hava aracı' olarak tarif edebileceğimiz drone'lar, kuşkusuz son yılların en çok dikkat çeken teknolojilerinden biri. Drone'lar hem üzerine kurulan/kurulacak olan iş modelleri hem de birçok alanda hali hazırdaki düzeni değiştirebilecek potansiyelleriyle fazlasıyla dikkat çekici ve girişimciler için de iştah kabartıcı.
Bu yazımızın konuğu olan Drone Kirala da insanların özel günleri ve organizasyonlarını drone'lar vasıtasıyla gökyüzünden çekiyor, montajlıyor ve ölümsüzleştiriyor. Drone Kirala düğün, nişan, ekstrem spor aktiviteleri, konser, evlilik teklifi ve özel partiler haricinde ticari olarak işletmenizi tanıtmanıza yarayacak çekimler de yapıyor.
Bu yılın Nisan ayında hayata geçen girişimin yıllarca hobi olarak insansız hava araçlarıyla ilgilenen üç tane kurucu ortağı bulunuyor: M. Gökay Borulday, İlkay Barbaros ve Onur Uz.
Drone Kirala ile ilgili en çok merak edilen konulardan birine gelecek olursak; girişimin elinde şu an bizzat kendisine ait olan 3 tane DJI Phantom Vision 2 Plus, 1 adet DJI S1000 bulunuyor. Ayrıca Drone Kirala bu modellerin dışında dönemsel ihtiyaca göre daha farklı drone'lar da temin edebiliyor.
Girişim kurucu ortaklarından Gökay Borulday ile konuştuğumuzda kendisi Drone Kirala olarak yalnızca kiralama hizmeti vermediklerini aktardı ve şunları söyledi: "Sanıyoruz ki isimden dolayı, bazı yanlış anlaşılmalar olmuyor değil. Örneğin en fazla aldığımız isteklerden biri, kullanıcılarımızın cihazı kiralayıp kendilerinin kullanmak istemesi. :) Biraz araba kiralamak gibi algılanıyor ilk etapta. Ama aslında bizim sunduğumuz pilotuyla birlikte özel bir kiralama hizmeti. Deneyimli pilotlarımızla gidip, afiş ilan taşıma ise uçuşumuzu gerçekleştiriyoruz veya özel çekim isteniyorsa; çekimi yapıp sonrasında montajlayıp müşterimize sunuyoruz."
Drone Kirala'da ücretlendirme müşterinin istekleri ve çeşitli dış etkenlere göre değişse de ortalama bir fiyat olarak 900 TL + KDV rakamını verebiliriz. Ayrıca Borulday'dan aldığımız bilgiye göre bugüne kadar en çok konser ve düğün gibi organizasyonlar için çekim talepleri ulaşırken bunun yanında inşaat ve reklam sektörleri de ticari çekim için girişimin kapısını çalmış.
"Organizasyonlarda yerdeki kamera bile sürekli drone'u çekiyor"
Bugüne kadar aldıkları tepkilerden dolayı oldukça memnun olduklarının altını çizen kurucu ortaklar; insanlara özel günlerini daha farklı açılardan ve sıkılmadan izleyebilecekleri bir şekilde sunabilediklerini belirtiyor. Kurucu ortaklar; bugüne kadar çekim yaptıkları organizasyonlarda insanların uçan bir kamera görünce oldukça şaşırdığını ve yerdeki kameranın bile sürekli havadaki drone'u çektiğini söylüyor.
Benzer şekilde organizasyonlarda gökyüzüne doğru ve ısrarla drone'un çektiği yere gelip dans eden insanları da drone etkisinin bir başka göstergesi olarak değerlendirebiliriz. Bu arada Drone Kirala'nın drone ile çekim yaptığı gerçek bir düğünden görüntüleri şuradan izleyebilirsiniz. (Video mobilde açılmıyor.)
Drone Kirala'nın gelecek hedeflerinin başında insanların organizasyonlarında drone ile çekim yapılmasından duyduğu memnuniyeti devam ettirmek ve farklı bakış açıları getirerek eğlenceli işler çıkarmak bulunuyor. Bunun dışında girişimcilerin insanlara bu teknolojinin daha fazla alanda kullanılabileceğini anlatan çalışmalar yapmak ve her kesimden/bütçeden organizasyona bu hizmeti sunabilmek gibi bir vizyonu da var. Uzun vadede ise girişimcilerin kendi drone'larını üretmek istediğini, bu konuda çalışmaların başladığını ancak henüz ticarilikten uzak olduğunu da ekleyelim.
Drone Kirala ve diğer yerli drone girişimleriyle ilgili sizleri bilgilendirmeye devam edeceğiz.