Raise Your Flag, diplomasız, derecesiz ilerleyebileceğiniz kariyer yollarını size gösteriyor

Raise Your Flag, diplomasız, derecesiz ilerleyebileceğiniz kariyer yollarını size gösteriyor

Üniversite okumak istemiyorsanız bu, o kadar da büyük sorun olmayabilir. Her şeyden önce, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) geçtiğimiz Temmuz ayında açıkladığı verilere göre, yüksek öğrenim mezunlarının yüzde 30'u işsiz. Yani her üç üniversite mezunundan biri bu sorunla yüzleşiyor. Hepimiz aynı yollardan geçtik ve açıkça söyleyebiliriz, üniversite sınavı kötü bir şaka gibi, orta öğretim sürecinde yerli yerinde bir meslek yönlendirmesi söz konusu değil.

Eğitim standartları farklı olsa da meslek seçme konusundaki kafa karışıklığı Türk gençlerine özgü değil. Amerika ile kıyaslayınca temel fark, üniversitenin gayriresmi de olsa bir zorunluluk olmaması. Amerika'da lise mezunlarının yüzde 45'i liseyi bitirdikten sonra bir üniversiteye gitmektense bir mesleğe yönelmeyi tercih ediyor. Bu yaştaki gençlerin büyük çoğunluğu, kendilerini neyin beklediğini tam olarak bilemiyor, çalışma hayatı ve kariyer yollarıyla ilgili yeterince bilgi sahibi değil.

Dünyanın her yerinde sorun kelimesinin girişimci için karşılığı fırsat. Amerika'daki bu soruna çözüm bulmak isteyen internet girişimcisi Ryan Porter da Raise Your Flag'i Scott Walkinshaw ile birlikte 2011 yılında kurmuş. Geçtiğimiz Haziran ayında Microsoft'un Your Big Idea Workshop'una katılan girişim burada 10 bin dolar ödül kazanmış. CrunchBase profilinde girişimin bugüne kadar 48 bin 500 dolar yatırım aldığı bilgisi var. Kurucusu Ryan Porter'ın da lise mezunu olduğunu belirtelim.

Raise your flag ekran

Raise Your Flag, genç ve üniversite diploması olmayan adaylarla, iş veren ve çalışanları bir araya getirmek üzere tasarlanmış. Kullanıcılarına kariyer yolları, işverenler ve endüstriler olmak üzere üç ana kategoride bilgi sağlayan sitede, bir moda tasarımcısı, fitness direktörü, özel bisiklet üreticisi ya da otel yöneticisi olmak isteyenleri nelerin beklediğine dair açık ve yeterince özet bilgiler var.

"Career paths" kategorisindeki her bir meslek, başlangıcından zirve noktasına kadar yıllık ortalama maaş, zorlukları, gereken becerileri iyi bir tasarımla anlatılıyor. Meslek sayfalarında sizi hangi şirketin işe alabileceği de gösteriliyor, bu işverneleri Employers kategorisi altında görüntülemek de mümkün. Raise Your Flag'in kurumsal tarafta pek de iyi iş çıkardığı söylenemez zira sayfada yalnızca 5 adet işveren listeleniyor.

Raise Your Flag, online insan kaynakları girişimleri arasında hedef kitlesi, işlevi ve tasarımıyla farklılaşmasıyla dikkat çekiyor.İşsizlik kadar meslek sorunun olduğu Türkiye'de de benzer şekilde farklılaşacak fikirlere ihtiyaç var.

İncelemek isterseniz Raise Your Flag için buraya gidebilirsiniz. Aşağıda 21 yaşında üniversiteyi terk eden Ryan Porter'ın, üniversite eğitiminin gerekliliğini sorgulayan konuşmasını izleyebilrsiniz. Konuşma Raise Your Flag'in de temel felesefesini oluşturuyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.