Google, aldığı yoğun tepki üzerine Bomb Gaza oyununu Play Store'dan kaldırdı

Google, aldığı yoğun tepki üzerine Bomb Gaza oyununu Play Store'dan kaldırdı

"Bomb Gaza" yani Gazze'yi Bombala, Google Play'de yayımlanmasından kısa bir süre sonra, 4 Ağustos itibariyle yayından kaldırıldı. Oyuncuların İsrail askeri kuvvetleri gibi Gazze'yi bombaladığı oyun, yayınlandığı 29 Temmuz tarihinden itibaren kullanıcılardan ciddi tepki almıştı.

Android telefon ve tabletler için geliştirilen, etik standartlardan tamamen yoksun olan oyun, yayında olduğu süre içinde bin kez indirilmiş. Oyunun amacı "bombaları bırakmak ama sivilleri öldürmekten kaçınmak" olarak tanımlanıyordu. İsrail'in bir süredir devam eden ve binlerce sivilin katliamıyla sonuçlanan Gazze kuşatmasını "yansıtan" oyunun savaş yanlısı bir motivasyonla geliştirildiği ortada.

Yayınlandığı günden itibaren Google Play sayfasında, oyunu farkeden kullanıcılardan "insanlık dışı", "utanç verici" ve hatta "iğrenç" olduğu yönünde yorumlar alan oyun, özellikle 4 Ağustos tarihinde özellikle dış basından aldığı tepkilerden sonra yayından kaldırıldı.

bomb gaza yorumlar

Google Play'e yöneltilen eleştirilerden biri de,  gençleri korumaya yönelik "erişkinlik düzeyi" seviyesinin oyun için "düşük"  olarak gösterilmesi. Yani daha genç hatta çocuk yaştaki kullanıcıların, oyunu oynaması teşvik ediliyordu.

Google Play'e bomba gibi düşen oyunun geliştiricisi PLAYFTW de bu tepkilerden payını aldı. PLAYFTW, büyük bir duyarsızlıkla geliştirdiği oyunun, bir sonraki versiyonu için "geliştirilmiş performans" ve "İsrail'in konsept müziği"ni ekleyeceğini söylüyordu.

Kullanıcıların Google'a ilettiği yoğun tepkiler sonrasında ise oyun, şirket tarafından yapılan açıklamayla birlikte Google Play mağazasından kaldırıldı. Google'ın açıklamasında Google Play'deki uygulamaların, ilkelerini ihlal ettiği durumlarda kaldırıldığı belirtiliyor ancak hangi ilkenin ihlal edildiğine dair net bir bilgi verilmiyor.

gaza assault

Google Play mağazasında savaş şiddetine adeta güzelleme yapan ve İsrail-Filistin çatışmasını konu alan oyun Gaza Assault: Code Red'in de yayından kaldırıldığını görmek mümkün. Tartışmalı bir diğer oyun Iron Dome ise hala yayında.

Google Play denetim konusunda başarılı olmaktan uzak ve son gelişme konuyu yeniden gündeme getirdi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.