Paylaşım ekonomisi kurumsal pazara yöneliyor

Paylaşım ekonomisi kurumsal pazara yöneliyor

Bireysel müşterilerin yoğun ilgisi sayesinde milyar dolarlık değerlemelere ulaşan paylaşım ekonomisinin önde gelen iki startup'ı, Uber ve Airbnb yeni bir pazarı keşfe çıkıyor. İki şirketin peşpeşe açıkladığı işbirlikleri, paylaşım ekonomisinin geleceği için yeni bir yönü işaret ediyor.

İki girişimden, kurumsal pazara yönelik yazılımlar sağlayan Concur Technologies ile işbirliğini ilk önce duyuran Airbnb, kurumsal müşteriler arasında da bir trend haline geliyor olması gerçeğinden yola çıkıyor. Halihazırda Concur'un Başkan Yardımcısı Tim MacDonald'ın bir süredir farklı platformlarda açıkladığı bu trend, insanların iş ve hatta lüks seyahatlerde Airbnb seçeneğine yöneldiğini gösteriyor.

Airbnb for Business

Zira, Concur'un geçtiğimiz Nisan ayında açıkladığı verilere göre, 2010 yılından bu yana şirket müşterileri arasında Airbnb kullanımı dört katına çıktı, 2014'ün ilk 3 ayında Concur müşterileri Airbnb için 1 milyon dolar harcadı. Bu, Concur'un yıllık 50 milyar dolarlık işlem hacmi içinde küçük bir milktarı oluştursa da, Airbnb'nin kurumsal müşteriler arasında yükselen bir trend olmasıyla, yakın zamanda çift haneli oranlara ulaşacağı beklentisi paylaşılıyor.

İşbirliğiyle birlikte, Airbnb, Concur'un seyahat düzenleme servisi, TripLink'e entegre edildi. Buna ek olarak Airbnb, kurumsal müşterilere yönelik Business Travel on Airbnb hizmetini hayata geçirdiğini duyurdu. Hizmet, iş seyahatleri için kalacak yer organize etmenin yanında, seyahat harcamalarının da düzenlenmesine yardımcı oluyor. Bunun için Salesforce ve Facebook ile birlikte çalışan Airbnb'nin aralarında Evernote, Eventbrite ve Lyft gibi tanıdık girişimlerin olduğu 30 şirketle işbirliği yaptığı belirtiliyor. Airbnb verilerine göre, tüm müşterilerinin yüzde 10'u iş seyahatleri için Airbnb'yi kullanıyor.

Uber for Business

Kurumsal müşterilere yönelik olarak Concur ile ikinci işbirliğini yapan şirket de Uber oldu. İşbirliğiyle birlkte Uber for Business hizmetini açan Uber, böylelikle yolculuk servisini kurumsal müşteriler için özelleştirdi. Şirketlerin bir Uber hesabı oluşturmasını ve bundan çalışanlarının yararlanmasını sağlayan hizmet, kurumsal müşterilerin ulaşım harcamalarını daha iyi kontrol etmesini sağlıyor. Henüz Amerika'da açılan servisin yakın zamanda Birleşik Krallık ve Fransa'da da test edileceği belirtiliyor. Salesforce ve Deutsche Bank, Uber for Business'ı test eden kurumsal şirketler arasında.

Airbnb ve Uber'in kurumsal müşterilerle uzun vadeli işbirliklerinin sürdürülebilir büyümelerine ciddi katkı yapacağı ortada. Bununla birlikte paylaşım ekonomisinin diğer şirketleri de bu trendi takip ederek, -orta ölçekli şirketlerin de katılmasını sağlayarak- pazarı büyütmeye devam edebilir. Gelişme, girişimlerin bu pazarda tutunması durumunda, paylaşım ekonomisi şirketlerinin yasa koyucular karşısında da elini güçlendirebilecek türden.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.