Türk girişimcilerden San Francisco merkezli '3D basılabilir' robot projesi

Türk girişimcilerden San Francisco merkezli '3D basılabilir' robot projesi

Aykut Karaalioğlu'nun kurucusu olduğu San Francisco merkezli mobil reklam şirketi MobileAction'un yatırım almasından bir hafta sonra yine San Francisco'dan "yerli" bir girişim haberimiz daha var. Ülkemizden üç gencin San Francisco'da kurduğu modüler robotik sistemi Roboting kendi ihtiyacınıza göre robot geliştirmenize olanak tanıyor.

Umut Erkal, Şafa Güzel ve Melis Dinçol'un kurduğu Roboting en basit anlatımla açık kaynaklı ve 3D basılabilir robot projesi. Robot dünyasının LEGO'su diyebileceğimiz Roboting, farklı zeminlerde çalışıp ihtiyaca göre işler yapabilmesi için modüler bir yapıda tasarlanıyor. 20140717081654-RobotingBaseModels

Hobi amaçlı da kullanılabilen Roboting'in açık kaynaklı ve programlanabilir olmasının haricinde dikkat çeken bir tarafı da nesnelerin interneti konseptinde yapılandırılması. Roboting ile geliştirilen robotlar hem internetten hem de akıllı telefonlardan kontrol edilebiliyor.

Car 1

Henüz prototip aşamasında olan proje için kurucu ortaklara kulak verelim; Şafak Güzel sistemin ana modül ve görev modülleri olmak üzere iki ana bileşenden oluştuğunu belirtiyor. Ana modül, otomobil, tank, tekne ve hovercraft gibi robotik sistemin farklı zeminlerde hareket edebilmesini sağlıyor. Ana modülün etrafına istenilen sensörler yerleştirilerek robotun çevresini tanıması sağlanıyor. Robot kolu, obje fırlatıcı, güvenlik kamerası ya da lazer tarayıcı gibi modüllerden oluşan görev modülleriyse robota farklı heyecanlar katıyor.

3D yazıcı ile kendi robotunuzu oluşturun

Modül ve API’leri açık kaynaklı olan Roboting’in tasarım dosyalarını indirip 3D yazıcı ile kendi robotunuzu yapabilmenize olanak tanıyor. Böylece kullanıcılar sistemi sadece yazılımsal değil aynı zamanda nesnel olarak da kişiselleştirebiliyor. 3D yazıcılarla neler yapılabilir sorusu bu durumla birlikte yeni bir boyut kazanıyor.

Indiegogo'da desteğinizi bekliyor

Indiegogo'da fon arayışında olan girişim 50 bin dolarlık beklentiyle yola koyulmuş ve işin başında 885 dolara ulaşmış. Daha 46 günü bulunan girişime destek vermek isteyenler ve robotun teknik detaylarını merak edenler buradan ulaşabilirler. 30 Eylül'de bitecek kampanyanın sonunda girişim istediği fon hedefine ulaşırsa robot kitlerinin teslimini 15 Aralık olarak planlıyor.

499 dolardan satışa sunulan robot kitini şimdilik satın almayı düşünmeyenlerin de destek olması için 5 ile 99 dolar arasında farklı modellerde destek seçenekleri de barındırdığını hatırlatarak, yazıyı Umut'un hazırlamış olduğu prototip videosu ile sonlandıralım.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.