Google Brain'i duymuş olabilirsiniz, Google'ın "imparatorluğunu yeniden inşa eden ekip" olarak anılıyor ve yapay zeka üzerindeki çalışmaları özellikle son dönemde ilgi görüyor. Google, sürücüsüz arabalarından reklamlarına, hatta haritalar gibi servislerine kadar birçok projesinin gelişimini Google Brain ekibinin çalışmalarına borçlu. Hatta Google Brain takımına sorarsanız Google, internet için bir arama şirketi değil, bir makine öğrenim şirketi. 2011 yılından çalışmalarına başlayan Google Brain'in resmi bir birim olmadığını da söylemekte fayda var bu, şirket içinde kullanılan bir tür kod ad yalnızca.
Yapay zeka ve makine öğrenimi gibi son dönemin gözde konularına endüstride artan bir ilgi var. Kendisi küçük, hedefi büyük yapay zeka girişimi Vicarious geçtiğimiz Mart ayında Mark Zuckerberg, Elon Musk ve Ashton Kutcher'dan 40 milyon dolar yatırım almıştı. (Sadece girişimler değil, Google Brain ekibinin kendisine de ilginin arttığını söylemek mümkün. Google Brain'in kurucularından Andrew Ng, bir süre önce Çinli arama devi Baidu'ya transfer olmuştu.)
Yapay zekaya odaklanan yeni bir girişim olan Scaled Inference ise endüstrinin bu ilgisini kısa sürede üzerine toplayacak gibi görünüyor. Zira şirketin kurucu ortağı ve CEO'su Olcan Serçinoğlu da eski bir Google Brainer ve Scaled Inference ile şimdiye kadar hemen hemen bütün dev teknoloji şirketlerinin arka planında devam eden yapay zeka çalışmalarını görünür hale getirmek istiyor. Serçinoğlu ile birlikte şirketi kuran Dmitry Lepikhin de eski bir Google çalışanı.
2001 yılından itibaren 10 yıl boyunca Google'da yazılım mühendisi olarak çalışan Serçinoğlu, 2011 yılında şirketten ayrılıp kendi şirketini kurmuş. Imanen adında, kullanıcı davranışlarına uyum sağlayabilen akıllı mobil uygulamalara odaklanan bu girişimi 2 yıl boyunca yönetmiş. 2013 yılında Google'a dönen Serçinoğlu bu kez Google Brain ve Google'ın yarı gizli birimi Google ekibinde Google Glass üzerinde çalışmaya başlamış. Mayıs 2014'te Google'dan bir kez daha ayrılan Serçinoğlu, Scaled Inference'i kurmuş.
Henüz resmi lansmanı yapılmayan Scaled Inference'in kendi websitesi de yok. Girişimin AngelList profilinde bugüne kadar 4 milyon dolarlık tohum yatırımı aldığı bilgisi yer alıyor. Yatırımcılar arasında Aydın Şenkut'un kurucu ortağı olduğu Felicis Ventures - Şenkut, aynı zamanda Scaled Inference'in danışmanları listesinde-, Çinli teknoloji devlerinden Tencent ve Amplify Partners gibi isimler yer alıyor.
İlk olarak TechCrunch'ın dikkat çektiği Scaled Inference'in tohum yatırım turunun Quora’dan Adam D’Angelo'nun da katılımıyla 8 milyon dolara ulaşması beklendiği belirtiliyor.
Hem Imanen'in kaldığı yerden devam ederek hem oradaki çalışmalarını bir adım ileri taşıyarak, Scaled Inference mobil ve web uygulamalarına odaklanıyor. Imanen'in IP'sinin de Scaled Inference'e yönlendirileceği notlar arasında.
Scaled Inference yapay zekayı bir bulut hizmeti olarak sunmak istiyor. Girişimin API bazlı olması ve lansmanıyla birlikte bunlardan üçünün sunulması planlanıyor. Bu API'lardan ilki, şekil (kalıp) tanıma, ikincisi geliştiricilerin kullanıcı davranışlarının tahmin edilmesine yönelik ve üçüncüsünün bir tür sıralama ürünü olması planlanıyor.
Kurucu profilleri ve çalışma alanındaki iddiasıyla radarımıza giren Scaled Inference'i yakından izliyor olacağız. Güncellemelerimizi bekleyin ;)