Ülkenin büyük bir çoğunluğunun günlük hayatın monotonloğundan uzaklaşarak seyahat halinde olduğu bu hafta konumuz sizi dünyanın monotonluğundan uzaklaştırmak. Bu hafta sizin için derlediğimiz 6 TED konuşmasında uzaya yolculuk ediyoruz.
Stephen Hawking'in de aralarında bulunduğu 6 konuşmacı dünyanın varoluşundan bulutların ardında neler oluyora kadar çeşitli konulara cevap veriyorlar. Nebülozları bilmesenizde alanında uzman konuşmacılar herkesin anlayabileceği kadar basit bir dille anlattıkları videoların toplam uzunluğu 98 dakika.
Stephen Hawking - Questioning the universe
Ünlü profesör TED 2008'de yaptığı konuşmasında "Büyük" cevaplar veriyor. "Büyük Patlama" ile başlayarak kainatın nasıl başladığından alan Stephen Hawking yaşamın nasıl başladığından, büyük kainatta sadece biz mi varıza kadar önemli sorulara cevap veriyor.
Janna Levin - The sound the universe makes
Kime sorsak uzay sessizdir diyecektir ama Janna Levin pek de bizim gibi düşünmüyor. Kainatın kendi film müziği olduğunu iddia eden ünlü fizikçi kara deliklerin uzay zaman ile ilişkisini davul tokmak gibi olduğunu belirtiyor.
Brian Cox - Why we need the explorers
Brian Cox 2010'da yaptığı konuşmasında 2008 ekonomik kriziyle gelen bütçe kesintilerinin bilimsel harcamaları vurmasına değiniyor. Bilim ve dolayısıyla keşfetme bütçesinin kısılmasının gereksiz ve saçma olduğuna 15 dakikada ikna etmeye çalışıyor.
Patricia Burchat - Shedding light on dark matter
2008'de yaptığı konuşmasında Patricia Burchat kainatın içindeki karanlık maddeye ve karanlık enerjiye ışık tutuyor.
Burt Rutan - The real future of space exploration
Uzay gemisi tasarımcısı Burt Rutan dikkat çeken konuşmasında girişimcilere farklı bir bakış açısı sunuyor. 2006'de yaptığı konuşmasında sayıları bir hayli az olan uzay taşımacılığı yapan özel sektörün 2020'de Nasa'dan 5 kat daha büyük olacağını paylaşıyor.
Brian Greene - Is our universe the only universe?
Brian Greene görsel açıdan zenginleştirilmiş konusunda Stephen Hawking'in konuşmasında olduğu gibi evrenimizin tek evren olmadığını cevaplıyor. Kendisi tek evren yerine çoklu evrenler adı verilen çok sayıda karmaşık evrenler yapısının bir parçası olduğumuzu savunuyor.