IAB AdEx Benchmark: Türkiye 2013′de dijital reklam yatırımlarında en hızlı büyüyen 2. ülke

IAB Türkiye'nin Nisan ayında paylaştığı raporda olduğu gibi Türkiye'nin yüzde 24,3'lük büyümesine yer veren ADEx Benchmark, bu oranla Türkiye'nin dünya genelinde ikinci en büyük büyümeyi gösterdiğine yer veriyor.
IAB AdEx Benchmark: Türkiye 2013′de dijital reklam yatırımlarında en hızlı büyüyen 2. ülke

IAB Avrupa bu yıl sekizincisini hazırladığı AdEx Benchmark raporunun 2013 yılına ait verilerine paylaştı. Daha önceki raporlarda olduğu gibi dijital reklam yatırımlarının bu yıl da hız kesmeden büyüdüğünü ortaya koyan rapor, Avrupa ülkelerinin karşılaştırılması açısından önem arz ediyor.

IAB Türkiye'nin Nisan ayında paylaştığı raporda olduğu gibi Türkiye'nin yüzde 24,3'lük büyümesine yer veren ADEx Benchmark, bu oranla Türkiye'nin dünya genelinde ikinci en büyük büyümeyi gösterdiğine yer veriyor. Yıllık büyümede birinciliğiyse yüzde 26,3'le Rusya alıyor.

Rapora göre 2013 yılında Avrupa'da online reklamcılık yatırımları iki haneli büyümesini sürdürerek yüzde 11,9 pazar artışı yakalamış. Büyümesini sürdürüen dijital reklam yatırımları Avrupa'da 27,3 milyar euroya ulaşmasına karşılık, ABD'nin 42,8 milyar dolarlık pazarının hala gerisinde.

Sadece Rusya ve Türkiye gibi gelişmekte olduğu ülkelerin Avrupa dijital reklam pazarını büyütmediğini, aynı zamanda gelişmiş ülkelerin de yeni teknolojilerle pazar büyümesini sürdürdüğü paylaşılan bilgiler arasında yer alıyor. Mobil ve video segmentlerde büyümeye dikkat çekilirken programatik satın almanın dijital reklam yatırımlarının büyümesini tetiklediği belirtiliyor.

Dijital reklam pazarları en hızlı büyüyen 10 ülke

  1. Rusya  yüzde 26,8
  2. Türkiye yüzde 24,3
  3. Slovakya yüzde 17,3
  4. İngiltere yüzde 16,2
  5. Macaristan yüzde 16,0
  6. Avusturya yüzde 15,7
  7. Norveç yüzde 14,7
  8. Sırbistan yüzde 13,4
  9. İtalya yüzde 13,3
  10. Romanya yüzde 13,0

Son iki yıldır Avrupa’daki en büyük ikinci medya kategorisi konumunda yer alan dijitalin, 2014 yılında basılı medya ile arasındaki farkın daha da artması bekleniyor. Raporda büyümeyi tetikleyen video reklam segmentine kısaca göz atalım. Video reklamlar Avrupa genelinde yüzde 45, ortalama büyüme gösterirken ülkemizin de aralarında bulunduğu 11 ülke büyüme de itici güç olmuş.video-2013

Online video reklam yatırımları 2013 yılında 1,2 milyar euro olarak belirtilirken pazarın hala televizyon reklamlarından açık ara uzak olduğunu da belirtelim. ADEx raporunun tamamının paylaşılması istemedeğini ama IAB Avrupa'nın düzenlediği webinara ait paylaştığı dosyaya buradan ulaşabilieceğinizi belirterek son bir grafikle yazıyı bitirelim.

Avrupa'da en büyük 10 pazarın dijital reklam dağılımı;adex-top-10

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.