İnternet erişimi ve kullanımı arttıkça bilgi güvenliğinin önemi de giderek önem kazanmaya başladı. Bu sayede ülkeler arası rekabette insana dayalı ajanlık (kısaca humint) değil sinyal istihbaratı (kısaca sigint) ilk sıraya konuşlanmış durumda (Türkiye dahil). Bitlerle saldırıya geçilmesi ise savunma hattında eski teknolojilere yer açılıyor. Tıpkı Alman istihbaratının daktiloya geçiş yapacak olması gibi.
NSA'e karşı daktilo
Daktiloya geçme kararı, geçtiğimiz aylarda NSA dinlemelerini araştırmak için kurulan Federal Meclis NSA Araştırma Komisyonu Başkanı Patrick Sensburg'den geldi. Almanya Başbakan Angela Merkel'in ve bazı siyasilerin NSA tarafından dinlenmesini araştıracak olan komisyon diğer dijital şifreleme yöntemlerine ek olarak tutanakların daktilo ile not tutulacağını açıkladı.
Almanya istihbaratı BND içinde ABD için çalışan köstebeklerin de çıkmasının ardından Sosyal Demokrat Partili komisyon üyesi Christian Flisek "Amerikalılara durumun ciddi olduğunu anlatmak gerekiyor." diyor ve Almanya'nın bilgi güvenliği konusunda nasıl bir duruş sergileyeceğini gösteriyor.
Rusya elektronik daktilo siparişi vermişti
Daktilo ile kayıt altına alınan bilgilerin ne şekilde depolanacağı merak konusu ama bu daktilo konusunda adım değil. Rusya Federal Savunma Hizmetleri gizli bilgileri kayıt altına almak için 486,540 ruble (30 bin TL) karşılığında 20 elektronik daktilo siparişi vermişti.
Almanya'nın daktilo tarafındaki ilgisi 2. Dünya Savaşı'ndan kalma Enigma tecrübesini de hatırlatmıyor değil.
Bireysel gizlilikler bıçak sırtında
Devletlerin resmi bilgileri saklama konusundaki tedirginliği ve karşılıklı saldırıları bu kadar aşikar iken kişisel gizliliğimizin de tehlike de olduğunu gösteriyor ama neyse ki eski Google CEO'su Eric Schmidt zamanında Google kullanıcılarının takip edilip edilmediği konusunda " Yasadışı saklayacak bir şey yapmadıysanız endişelenmenize gerek yok." gibi açıklamalarla bizleri rahatlatmıştı(!).
Rusya Devlet Başkanı Putin'in interneti bir CIA projesi olarak görmesi ve Çin'in ABD'li sosyal ağlardan sonra Android'i de sınır dışı etme isteklerinin nereye varacağını bilmiyoruz ancak siz de (nostalji olsun diye) daktilo kullanmak isterseniz Kickstarter'daki projelere veya usbtypewriter.com'a göz atabilirsiniz.
Görsel Kaynak: Wikipedia
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap