Bağlantılı cihazların enerji faturası: Yıllık 80 milyar dolar çöpe gidiyor

Bağlantılı cihazların enerji faturası: Yıllık 80 milyar dolar çöpe gidiyor

Yakın gelecekte, bağlantılı cihazlarla donanmış bir "akıllı ev" sahibi olabiliriz belki ama, bu maceremız düşündüğümüz kadar uzun sürmeyebilir. Fransa merkezli Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) 2 Temmuz'da yayınlanan More Data, Less Energy: Making Network Standby More Efficient in Billions of Connected Devices raporuna göre, 2013 yılında, dünya genelinde sayısı 14 milyara ulaşan, oyun konsolları, TV, modemler, yazıcılar gibi online elektronik cihazlar 80 milyar dolar değerinde enerjiyi boşa harcadı.

Bağlantılı cihazlar elektrik

Rapora göre bağlantılı cihazların küresel pazardaki penetrasyonu arttıkça bu fatura yükselmeye devam edecek. Büyük bir heyecanla beklediğimiz bağlantılı buzdolapları, bulaşık makineleri, lambalar gibi bağlantılı diğer elektronik cihazlar hayatımıza bu şekilde girmeye devam ederse, bu fatura 2020 yılında 120 milyar dolara yükselecek.

Bağlnatılı cihazlar elektrik enerji

IEA'ya göre, bağlantılı cihazlar 2013 yılında yaklaşık 616 terawatt saat (TWh) enerji tüketti ve bunun büyük bir kısmını standby modunda harcandı. Elektronik cihazların standby modunda bırakılması aslında tek başına bu kadar büyük bir sorun teşkil etmiyor ancak söz konusu bağlantılı cihazlar olduğunda, cihazların ağla bağlantıyı korumaya çalışması ve iletişime geçmeye çalışması nedeniyle enerji tüketiminde ciddi bir artış gözlenebiliyor. Bu nedenle cihazların enerji verimliliği prensipleriyle geliştirilmesinin öncelikli hale gelmesi gerekiyor. Bu sayede enerji tüketimi yüzde 65 oranında azaltılabiliyor.

Screen Shot 2014-07-03 at 17.44.13

Raporda, önümüzdeki yıllarda online cihazlar için enerji verimliliğini ön gören yaptırımlar uygulanması durumunda 600 TWh enerji tasarrufu sağlanabileceği belirtiliyor. Bu 500 MW'lık 200 adet kömür santralinin kapatılmasına eşdeğer bir enerji ve 600 milyon metrik ton karbondioksit salınımını önlemek demek.

İncelemek isterseniz raporun tamamına buradan erişebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.