Rusya'da internet tabanlı kişisel bilgilerin güvenliği konusunda yeni bir adım atmak üzere. Rusya parlamentosu State Duma, verilerini Rusya'da saklamayan internet hizmetlerine erişimi durdurabilir.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçtiğimiz aylarda 'internet'in bir CIA projesi olduğunu söyleyerek dikkatleri üzerine çekmişti. NSA skandalı ile patlak veren takip skandalından sonra daha hassas davranan Rusya, parlemantoda tartışılan ilk yasa tasarısıyla verilerini Rusya'da saklamayan internet hizmetlerini yasaklamaya bir adım daha yaklaştı.
Eğer tasarı yasalaşırsa 2016 yılının Eylül ayından itibaren Rusya'da hizmet veren uluslararası internet hizmetleri, mesela Google, Facebook, Twitter vb., verilerini Rusya içindeki sunucularda tutmak zorunda kalacak. Ülke içinde veri saklama konusunda belli garantileri vermeyen hizmetlerin bilgileri yurtdışına gönderilmesine de izin verilmeyecek. Dahası Rusya'da bu hizmetlere erişim engeli konulacak.
Avrupa'da ve çeşitli ülkelerde yasal ayrıcalıklar sayesinde yurtdışı sunucularda veri saklanmasına izin verilirken Rusya bu konuda kendi yolunu çizmek konusunda kararlı görünüyor. Bu durum da Rusya'nın da Çin gibi kendi içine dönük bir internet dünyası kurabileceğini gösteriyor.
Hali hazırda Rusya'nın da Çin gibi sosyal ağ ve arama motoru konusunda liderliği ABD'li şirketlere bırakmadığını biliyoruz. Ancak Rusya'nın söz konusu yasal düzenlemelere imza atması dengeleri kökünden değiştiren bir adım olabilir.
Tersten bakıldığında diğer ülkelerin Rus internet hizmetlerinden aynı şeyi beklemeleri durumunda Rusya'nın bunu nasıl karşılayacağı ise merak konusu.