Türkiye e-ticaret pazarının büyüklüğü 14 milyar TL, perakende içindeki payı ise yüzde 1,3

Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD), Elektronik Ticaret Derneği (ETİD) ve Deloitte Türkiye tarafından ilk kez hazırlanan “Türkiye e-Ticaret Pazarı-2013” raporu Türkiye'de elektronik ticaret anlamında önemli bilgiler barındırıyor.
Türkiye e-ticaret pazarının büyüklüğü 14 milyar TL, perakende içindeki payı ise yüzde 1,3

eticaret sektor raporu 3 tubisadBilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD), Elektronik Ticaret Derneği (ETİD) ve Deloitte Türkiye tarafından ilk kez hazırlanan “Türkiye e-Ticaret Pazarı-2013” raporu Türkiye'de elektronik ticaret anlamında önemli bilgiler barındırıyor. Rapor, Türkiye’de e-ticaret pazarını tanımlayan ve uluslararası standartlara göre ölçümleyerek kategorize eden ilk rapor" olarak pazara sunuluyor.

Pazar büyüklüğü 14 milyar TL

Bugün düzenlenen bir toplantıyla açıklanan rapora göre Türkiye'de e-ticaret pazarının hacmi 14 milyar TL. E-ticaretin toplam perakende alım-satımı içindeki payı tahmin ettiğimizin biraz üzerinde; yaklaşık olarak yüzde 1,3.

Comscore'un da veri sağladığı rapor e-ticaretin uluslararası tanımlarına yer veriyor. Sanal POS üzerinden geçen tüm işlemlerin (en azından Türkiye'de) e-ticarete dahil edilmediğinin altı çiziliyor ve tahminlerin nasıl modellendiği anlatılıyor.

Rakamlara dönecek olursak 14 milyar TL'lik e-ticaret pazarının 5.1 milyar TL'si tatil ve seyahat, 5 milyar TL sadece perakende, 1.6 milyar TL yasal bahis, 2.3 milyar TL ise çok kanallı perakende dikeylerinden geliyor.eticaret sektor raporu

Küresel pazar karşılaştırmalarına bakıldığında ise gelişmiş ülkelerde e-ticaretin toplam ticaret içindeki payının ortalama yüzde 5.5, gelişmekte olan ülkelerde ise yüzde 3.5 olduğunu görülüyor. 76 milyonluk Türkiye nüfusunun yüzde 49'u internet kullanıcısı ve yüzde 24'ü internetten alışveriş yapıyor.

eticaret sektor raporu 2 tubisad

Toplantıda e-ticaretin payının gelişmiş ülkelerin çok altında olduğu dolayısıyla büyük bir potansiyele sahip olduğu ama gelişim için sağlıklı bir hukuki zemine ihtiyaç olduğu paylaşıldı. 'Kişisel verilerin korunması' ve 'elektronik ticaret' kanunlarının bir an evvel yasalaşması da sektörün beklentileri arasında.

Raporun tamamını aşağıda görebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.