Türkiye, Google Play'den en çok uygulama indiren ülkeler arasında 7'inci sıraya yükseldi

Türkiye, Google Play'den en çok uygulama indiren ülkeler arasında 7'inci sıraya yükseldi

Google'ın 25-26 Haziran'da düzenlenecek olan geliştiriciler konfreransı I/O 2014 için geri sayım devam ederken, App Annie etkinliğe özel bir rapor yayımladı. Google Play mağazasının son bir yıldaki performansı hakkında güncel bilgiler içeren The State of Play: A Look at the growth of Google Play başlıklı rapor, yayıncıların dikkatini gelişmekte olan pazarlara çekiyor. Yayında olan uygulama ve bu uygulamaların indirilme sayıları gibi verilerin yanında Google Play'in son bir yıldaki büyümesinin gelirlere önemli bir katkıda bulunduğu görülüyor.

Yayıncıların Google Play'de artan sayıda uygulama yayınladıkları göze çarpan ilk veri. Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında Play Store'daki uygulamasının 1 milyonu geçtiğinin duyurulmasından bu yana geçen sürede Mağaza'daki uygulama sayısı yüzde 60 oranında artımış.

Google Play uygulama sayısı

Uygulama sayısındaki dramatik yükselişe karşılık, uygulamaların indirilme sayıları da belirgin bir biçimde artmış. 2014 birinci çeyrekte Google Play'den indirileni uygulama sayısı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 1,5 katına çıkmış. Yani uygulama indirme sayısında çeyrek bazda yüzde 50 oranında bir artış söz konusu.

Google Play uygulama indirme sayısı

Elbette uygulama ya da indirilme sayılarındaki artış, gelirlere yansımıyorsa, yayıncılar için çok da anlamlı değil. Google Play'in bu performansına baktığımızda Mağaza'nın 2014 birinci çeyrekte gelirlerini bir önceki yılın aynı dönemine göre iki kattan daha fazla arttırdığını görüyoruz. Bu konuda App Store ile rekabette geriden takip ediyor olsa da Google Play aradaki farkı kapatıyor gibi görünüyor.

Google Play gelirler

Ülkelere göre gelir ve indirilme sayılarının da incelendiği raporda uygulama indirilme sayısındaki artışın büyük ölçüde gelişmekte olan Brezilya, Rusya, Hindistan gibi ülkelerden geldiği belirtiliyor. Gelir artışlarında ise Japonya başta olmak üzere ABD, Almanya, Güney Kore gibi gelişmiş pazarlar en hızlı büyümeyi göstermiş.

Hızla büyüyen pazarların yayıncılar için yeni birçok fırsat sunduğu belirtiliyor raporda. Uygulama indirme sayılarına göre en hızlı büyüyen ülkelerden biri de Türkiye. 2014 birinci çeyrek sonunda geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre tam 10 sıra yükselerek listede 7'inci sıraya yükselmiş Türkiye.

Google Play türkiye download

Beklendiği gibi uygulama kategorileri arasında oyunlar uygulama gelirlerini arttıran en önemli sürükleyici faktör. 2014 birinci çeyrekte Google Play gelirlerinin yüzde 90'ı oyunlardan gelirken, aynı oran 2013 birinci çeyrekte yüzde 80'le sınırlı kalmış.

Oyun dışındaki kategorilere göre uygulamaların gelir yaratma performansları aşağıdaki grafikle özetleniyor. İletişim ve sosyal kategorilerinin yüksek gelir sağlamasında mesajlaşma uygulamalarının önemli bir payı olduğu belirtiliyor raporda.

Google Play kategori vs gelir

İncelemek isterseniz raporun tamamını buradan indirebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.