Radikal'in kağıda vedasını ve Radikal.com.tr'yi Ezgi Başaran'la konuştuk

13 Ekim 1996’da yayın hayatına başlayan Radikal, bildiğiniz gibi 21 Haziran Cumartesi günü son kez kağıda basıldı.
Radikal'in kağıda vedasını ve Radikal.com.tr'yi Ezgi Başaran'la konuştuk

radikal-logo13 Ekim 1996’da yayın hayatına başlayan Radikal, bildiğiniz gibi 21 Haziran Cumartesi günü son kez kağıda basıldı. Bundan sonra kağıda basılan Radikal Gazetesi -Radikal İki ve Radikal Cumartesi’yle beraber- tarih olurken ekibin büyük kısmı yoluna yalnızca Radikal.com.tr ile devam edecek.

Hatırlarsanız 2012 yılının sonunda tamamen dijitale geçen Newsweek ile beraber kağıda basılan gazete ve dergilerin dijital dönüşümünü yüksek sesle tartışmaya başlamıştık. Radikal’in de tiraj kaybıyla beraber kapanacağına dair söylemler, bir süredir konuşuluyordu.

'Duygusal olarak hırpalayıcı' bir veda süreci

Radikal'in kağıda vedasıyla ilgili Radikal.com.tr Koordinatörü Ezgi Başaran ile konuştuğumuzda kendisi duygularını şu sözlerle ifade etti: “Son iki hafta yani kağıdı sonlandırmaya kesin olarak karar verdiğimizden beri çok zor geçtiğini itiraf edeyim. Hem bazı editör ve sayfa sekreteri arkadaşlarımızdan ayrılmak hem de yıllardır çizdiğimiz yazdığımız kağıttan hepten kopmak duygusal olarak hırpalayıcı oldu.

ezgi-basaran

Ezgi Başaran

Bunun gerekli olduğunu bilseniz de, dijital için onlarca heyecanlı proje düşünseniz de hüzünlenmemek mümkün değil. Sevdiğiniz bir şehri daha büyük ve canlı bir başka şehir için terk ederken bir burukluk yaşar, dönüp dönüp bakarsınız ya, öyle birşey. Radikal bugüne kadar kağıdın hakkını vererek tertemiz bir gazete yaptı. Bunu diyebilmek de ne güzel.

Radikal.com.tr'nin üstünde çalıştığı yeni projeler var

Radikal’in kağıda vedasıyla beraber Radikal Kitap Hürriyet’le beraber her Cuma okuyucusuna ulaşmaya devam edecek. Ama Radikal İki ve Radikal Cumartesi artık yok. Başaran, Radikal’in bu dönüşüm sonrası içerik değişimiyle ilgili de şunları aktardı: “Bugüne kadar hayata ve habere nasıl bakıyorsak öyle bakmaya, gazeteciliği hakkıyla yapmaya devam edeceğiz. Yalnız bu kez ‘haberi bekletmek’, ‘baskı saatine uymak’, ‘2 sütuna sığışmak’, elimizdeki 15 mükemmel fotoğraftan sadece ikisi kullanmak zorunda olmak gibi limitlerimiz de olmayacak. Dijital dünyanın tüm nimetlerinden faydalanacağız yani... Üstünde çalıştığımız ciddi projeler var, umarım yakın bir zamanda sizlere ulaştıracağız.

Diğer yandan Ezgi Başaran’ın tüm dünyada sıkça konuşulan basılı yayınların dijital mecraların yükselişine karşı içine düştüğü durumla ilgili düşünceleriyse şu şekilde: “Biliyorsunuz 21. yüzyılda gazete tirajları için ‘güneş’ benzetmesi yapılıyor. Çünkü Doğu’da yükseliyor, Batı’da çöküyor. Hindistan ve Japonya’da hala gazete endüstrisi canlı ve güçlü ama Batı ülkeleri kendi içinde bir savaş veriyor. Sadece gazete değil dergi satışları da düşüyor. Aslında kağıt düşüyor ve okuyucu üretilen içeriği djital ortamdan, bilgisayardan, tabletten yahut da akıllı telefondan tüketme alışkanlığını ediniyor.

bize-ayrilan-surenin-sonuna-geldik

Bu elbette reklam gelirlerini de etkiliyor. Son beş yıldır Türkiye’yi de içine alan Batı dünyasında reklam gelirleri ısrarla düşüyor, sadece geçen sene bu düşüşün oranı dünyada yüzde 6’ydı. E bu tablonun doğurduğu sonuçlar oluyor tabii. Huffington Post gibi sadece dijital olan büyük haber markaları olduğu gibi Newsweek, Washington Post gibi eski ve köklü haber markalarının da sadece dijitale dönüştüğüne şahit oluyoruz. Radikal’in durumu da bu trenin Türkiye’de geçen vagonu olmak aslında. Türkiye’de ilk olmanın zorlukları olduğu gibi avantajları da olacak. Hepsini okuyucuyla birlikte yaşayıp göreceğiz.

Radikal'in 30 binlere düşen tirajı ve günlük 1 milyon Radikal.com.tr ziyaretçisi

Radikal’in dijitaldeki atılımları ve dolayısıyla sadece dijital olma sürecinin 2 yıl önce başladığına vurgu yapan Başaran, şu an sosyal medyada toplamda 1 milyon takipçi ve Radikal.com.tr’de de günlük 1 milyon ziyaretçi rakamlarına ulaştıklarından bahsetti. Bunların yanında Senden Haber ve Canlı Yazıişleri gibi web projelerine değinen Başaran, Radikal Blog’ta da 10 bini aşkın yazarın günde 100’ün üzerinde taze makale paylaştığı bilgisini verdi.

Türkiye’de gazetecilik namına çok sayıda ‘radikal’ duruş, haber ve anlayışın altında imzası bulunan Radikal; kağıda basılmadan, yalnızca dijital mecralarda devam edeceği bu macerayla da Türkiye’de bir ilk olacak. Hem içerik kalitesi hem de gelir modeli başlıklarında ne yapacağı merakla beklenen Radikal’i izlemeye devam edeceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.