Google'ın bir süre önce, diğer teknoloji şirketlerine örnek olacak şekilde çeşitlilik raporunu yayımlamasının ardından Yahoo ve LinkedIn de onu takip etmişti. Bu raporlardan ortaya çıkan sonuç, teknoloji devlerinin dünya çapında beyaz ve erkekler tarafından domine edildiği. Çalışanlarının ancak yüzde 30'u kadınlardan oluşan Google'ın karnesi, diğer bütün teknoloji devlerine benzer şekilde, katılımcılık ve çeşitlilik açısıdan oldukça zayıf.
"Çeşitlik konusunda Google, bizim olmasını istediğimiz yerde değil" diyen YouTube CEO'su Susan Wojcicki'nin paylaştığı blog yazısıyla Google, bu sorunu adresleyen Made With Code projesini duyurdu. Wojcicki yazısında lise çağındaki kız öğrencilerin yüzde 1'inden daha azının üniversitede bilgisayar programcılığını seçmek istediğini belirtiyordu. Google'ın Made With Code projesi de işe buradan başlıyor.
Resmi lansmanı Perşembe günü yapılan ve 50 milyon dolar ayrılan proje, kod yazabilen genç kadınların sayısını arttırmayı hedefliyor. Google, daha fazla kadının bu alana ilgisinin dört ana eksenden desteklenmesi gerektiğine inanıyor: Toplumsal cesaretlendirme, kendi kendini algılama, akademik etkileşim ve kariyer algısı. Projenin web sayfası Made With Code'da bunları destekleyecek, rol modellerin hikayeleri, ebeveynler için yardımcı bilgiler ve kodlama projeleri paylaşılıyor.
Yerel girişimlerle de işbirliği yapan Google, sadece kadınları hedefleyen kod yazma programlarının bir veri tabanını oluşturmaya başladı. İlgilenen ebeveynler sadece posta kodlarını girerek kendilerine en yakın programı ya da kampı bulabiliyor ve iletişime geçebiliyor.
Made With Code, kod yazma konusunda sadece bu girişimlere güvenen bir proje değil. Sayfada 13 farklı kod yazma projesi yer alıyor. Örneğin, 10 dakikada kodunu yazabileceğiniz, 3D baskıyla üretilmiş bir bilekliği nasıl yapacağınız bilgisi paylaşılıyor sitede.
Google Made With Code'un hem okullarda hem de evlerde yaygınlaşmasını bekliyor. Google, gelecek üç yıl içinde bilimi eğitimlerine 15 milyon dolar burs aktarmayı planlıyor.
Programın Türkiye'deki teknoloji şirketlerine ve girişimleri için de örnek olmasını diliyoruz.
İncelemek isterseniz Made With Code burada.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap