Sağlıklı beslenme ve diyet uygulamalarına Dukan dokunuşu gerekir mi?

Sağlıklı beslenme ve diyet uygulamalarına Dukan dokunuşu gerekir mi?

Dr Dukan'ı duymuş olabilirsiniz. "Fransızlar'ın ince ve sağlıklı kalma sırrını" Dukan Diyeti'yle reçeteledi ve belki dünya çapında bir fenomen haline geldi. Alışıldık diyetlerin dışında, belirli ürünlerden istediğiniz kadar yiyebilme prensibiyle, diyet aslında başarılı bir DIY (kendi kendie yap) uygulaması. Milyonlarca takipçisini internet forumlarında, Dukan Diyeti sayfalarında buluşturabilmesini de büyük ölçüde buna borçlu.

Dukan Diyeti tariflerine ayrılmış yalnızca şu Türkçe Facebook sayfasının 80 binden fazla kişi takip ediyor. Yani Dr Dukan'ın başarısının arkasında interneti ve sosyal medyayı da kullanabileceği bir formül geliştirmesi var. Bununla birlikte freemium modeli olması da.

Diyet / sağlıklı beslenme hizmet ve uygulamaların artan bir talep var. Gözümüze çarpanları şu şekilde listeleyip, mercek altına aldık.

Rafinera ekran

Rafinera:

Listedeki tek beslenme hizmeti. 2010 yılında Didem Altınbaşak Tulgan tarafından kurulan Rafinera, kilo vermek ya da sağlıklı beslenmek isteyenler için bir beslenme planı hizmeti. Rafinera'nın ücretli üyelik sistemine kayıt olduğunuzda haftanın altı günü, üçü ana ve ikisi atıştırmalık olmak üzere beş öğün yemeğiniz adresinize teslim ediyor. Rafinera bu öğünleri dyetisyenler gözetiminde ve Sağlık Örgütü (WHO) standartlarından hazırlıyor. Diyet yapmak isteyenler için farklı yeme planlarının oluşturulabildiği Rafinera'nın referasnları arasında Seda Sayan, Gaye Sökmen gibi ünlüler var.

diyetkolik.com ekran

Diyetkolik.com

Diyetkolik.com bir sağlıklı yaşam platformu. Uygulaması ise kilo hedefiniz, fiziksel özelliklerinize ve yaşam biçiminizi değerlendirerek size diyetkolikbir günlük kalori hedefi verme prensibiyle çalışıyor. Uygulamaya giriş yaptığınızda girdiğiniz kişisel bilgiler, günlük fiziksel aktivite seviyeniz, boyunuz, yaşınız, kilonuz, varsa tanısı konmuş bir rahatsızlığınız, öğün saatleriniz gibi bilgilerden oluşuyor. Ardından Diyetkolik sizin için bir kalori sınırlaması belirliyor ve bunu uygulamanın günlere bölünmüş ana sayfasında size sunuluyor. Yapmanız gereken günü seçip, Diyet seçeneğinde gün içinde yediklerinizi, porsiyonlarıyla birlikte eklemek.

Birçok diyet uygulaması için önemli bir sorun olan yiyecek / içecek veritabanı kısmında Diyetkolik'in iyi iş çıkardığını söyleyebiliriz. Uygulamayla, patlıcan musakkadan tiger sushi roll'a kadar geniş yelpazede yemeklerin kalori değerlerini günlük listenize ekleyebiliyorsunuz. Tüketiminize göre, porsiyonları ekleme sırasında olmasa da, listeye aldıktan sonra değiştirmeniz mümkün. Bununla birlikte "Dışarda yiyeceğim" seçeneğinde Ev Yemekleri'nden Dünya Mutfağı'na kadar yaklaşık 10 mutfak türü kategorisinde gelen yemeklerde menü seçmeniz kolaylaştırılmış. Kaçamak yapanlar içinse "Tüh be!" kategorisi var. Bu seçenekten giriş yaparak pişmanlığınızı ifade ediyorsunuz ve Diyetkolik, ispiklerinize haber vererek sizi motive etmelerini sağlıyor.

Uygulama, üyelerin birbirleri arasında arkadaş olmalarına ve mesajlaşmalarına izin veriyor. Bedava olarak indirilen uygulamada, belirli fonksiyonları kullanmak, örneğin egzersiz bilgilerini girmek için, ödeme yapmanız gerekiyor. Uygulamada, diyetisyenlerden gelen beslenme zayıflamayla ilgili faydalı içerikler de ana sayfada Haberler altında sunuluyor.

Diyetkolik ücretli kullanıcılarını benzer bir çok uygulamaya göre tatmin edebilecek seviyede. Zira aradığınız bir gıdanın besin değerini görebiliyor, Raporlar sekmesinde günlük, haftalık ya da aylık olarak yağ, karbonhidrat, protein gibi ana besinleri ne kadar aldığınızı görüp, dengeli beslenip beslenmediğinizi anlayabiliyorsunuz. iOS ve Android mağazalardan indirilebilen uygulama size özel bir reçete sunmayı vaat ediyor.

Fittingo 

Fittingo, bundan bir sene önce web'de keşfettiğim bir uygulama ve ilk çıktığında oldukça umut vaat ediyordu. O günden bu yana Beta yayınında olan uygulamanın Diyetkolik'ten en önemli farkı, veritabanının kitle kaynaklı olması. Zira uygulama veritabanına, uygulamada bulamadağınız yemeklerin kalori / besin değerlerini girebiliyor ve kayıt edebiliyorsunuz.  Tüm kullanıcıların girdikleri bilgiler sayesnde veritabanı genişliyor.

Diyetkolik'e benzer şekilde Fittingo da size günlük bir kalori hedefi veriyor. Gün içinde yedip içtiklerinizi uygulamaya işliyorsunuz ve kalorileriniz hedeften düşüyor,böylece belirli bir sınır içinde kalmanızı sağlıyor. Uygulamadan gün içinde çıkıp tekrar giriş yaptığınızda kalan kalori miktarınızı görüyorsunuz. Uygulama tamamen ücretsiz.

Fittingo ekran

MyFitnessPal

Örnek uygulama olabileceğini düşünerek listeye aldığımız MyFitnessPal,popüler diyet uygulamaları gibi günlük kalori hedefiyle çalışıyor. Uygulama, yemek ekle seçeneğini, yemeğim, sıklıkla yediklerim ve tarifler gibi önerilerle kişiselleştirmenize izin veriyor. Bununla birlikte aldığınız ürünün barkodunu okutarak da, eğer veritabanında kayıtlıysa, doğrudan besin değerlerini görmeniz mümkün.

Uygulama, egzersiz ekle seçeneğinde, aerobikten basketbola kadar popüler sporların yaptığınız süreye göre yaktığınız tahmini kalori miktarını söylüyor. Bununla birlikte eğer değerini biliyorsanız kendi sporunuzu da girebiliyorsunuz.

Eğer Fitbit, Jawbone gibi fitness takip uygulamaları kullanıyorsanız, uygulamayı bunlarla senkronize etmeniz de mümkün. Bu durumda uygulama, aktivite sırasında yaktığınız kalori miktarı gibi bilgileri  doğrudan cihazdan alıyor.

Günlük, haftalık ve aylık olarak hedefinizde ne kadar ilerleme sağladığınızı ve detaylı beslenme raporlarınızı gösteren grafikler de uygulamada mevcut.

Sosyal fonksiyonu bulunan MyFitnessPal'un ana sayfasında sizin günlük haber akışınız yer alıyor, dilerseniz arkadaşlarınızla bilgilerinizi paylaşabiliyorsunuz.

Myfitnesspal

Kişisel görüşüm, kullanışlı olsalar da, tüm bu mobil uygulamaların ortak zayıflığının, kalori sayma esaslı olmaları. Tartışmalı ve göreceli bir konu bu zira 100 gram haşlanmış beyaz pirincin enerji değeri Diyetkolik'te 139,5 kalori olarak veriliyor. Aynı ölçü, Fittingo'ya göre 363 kalori ve MyfitnessPal'a göre 130 kalori.

Mobil diyet uygulamalarında gidecek daha çok yol var gibi görünüyor, en azından Dr Dukan'ınki gibi oyun bozan bir reçete henüz bu alanda belirmedi.

Listeye sizin de tavsiye edebileceğiniz uygulama veya hizmetlerle katkıda bulunabileceğinizi hatırlatalım.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.