Amazon'un akıllı telefon pazarına fiyat konusunda iddialı bir telefonla giriş yapacağı bekleniyordu ama Jeff Bezos, teknoloji tarafında daha iddialı bir ürünle çıkageldi. Fire Phone, tercih edilmesini sağlayabilecek yeni pek çok özelliklerle tanıtıldı. Bunların en çarpıcı olanlarını tek tek ele alalım istedik.
Dynamic Perspective
'Dinamik perspektif' olarak Türkçe'ye çevirebileceğimiz bu özellik, adından da anlaşılabileceği gibi ekrana bakış açısına - ya da başın konumuna - göre farklılaşmayı, değişmeyi ifade ediyor. Kafa hareketleriniz, telefonu tutuş ve hareket ettirme şekliniz, 3B uygulamalar ve oyunlar üzerinde çeşitli ve farklı işlevleri tetikleyebiliyor.
Örneğin yandan gözetlediğinizde harita üzerinde Yelp puanlamalarını görebiliyorsunuz. Bazı oyunlarda kafanızı oynatarak köşeleri veya diğer nesneleri görebiliyorsunuz. Uzun yazılarda yine ekrana dokunmadan sayfayı kaydırabiliyorsunuz. Fire Phone'un üzerindeki menülere, kısayollara, faydalı bilgilere veya bildirimlere telefonun ekranına dokunmadan farklı hareketlerle ulaşabiliyorsunuz.
Firefly
Bu özellik ise Fire Phone'un kamerasının bir tarayıcı olarak kullanılması, yani bir tür görüntü işleme teknolojisi olarak açıklanabilir. Özel bir tuşla kullanımı kolaylaştırılan Firefly özelliği, kullanıcılara hızlı bir şekilde fiziksel dünyadaki nesneleri tanıyıp onlarla etkileşim kurma olanağı sağlıyor.
Basılı bir yayındaki web ve e-posta adreslerini, telefon numaralarını, QR kodları, filmleri, TV yayınlarını, şarkıları ve bir çok ürünü Amazon Fire Phone ile tanımlayabiliyorsunuz. Veri tabanında 100 milyona yakın öğe bulunduğu açıklanan Firefly'ın bu teknolojisi, elbette tanımlamanın akabinde satın alma seçeneğini de kullanıcıya sunuyor.
Örneğin evde biten bir ürünün barkodunu okutarak aynı ürünü Amazon'dan sipariş verebilir, bir müzik parçasını dinleterek satın alma kanallarına ulaşabilirsiniz. Hatta bir kitabın kapağını veya bir sayfasını okutarak yine mağazadan anında sipariş etmek de mümkün olacak. Bu özellikle Fire Phone kullanıcılarının daha az mobil arama yapacağını söyleyebiliriz ki bunun da kimin işine gelmeyeceği malum.
Mayday Devasa bir ticaret kanalı olan Amazon'un Amazon Prime hediyesi ile Fire Phone müşterilerini özel hissettireceğini söylemiştik. Mayday özelliği ise Amazon'un ödüllü müşteri hizmetleri servisini Fire Phone ile müştersinin avucunun içine getiriyor.
Mayday tuşuna bastıktan sonra canlı görüntülü iletişimle br iAmazon uzmanına bağlanarak yardım alınabiliyor. Cevap alma süresi en fazla 15 saniye olarak öngörülmüş. Amazon uzmanı müşteriyi görmeden Fire Phone hakkında destek sunuyor.
Kablosuz ağ bağlantısının yanında AT&T hücresel ağı üzerinden de Mayday desteğinden faydalanmak mümkün ama tabi bağlantı ücreti müşteriye faturalandırılıyor.
Hemen belirtelim bu özelliklerin API ve SDK desteği de geliştiricilerin kullanımına sunuluyor.